Reflections (2008)

Regie: Bryan Goeres | 95 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Timothy Hutton, Miguel Ángel Silvestre, Fernando Guillén Cuervo, Tània Sàrrias, Ivana Miño, Dominik García-Lorido, Brendan Price, Rubén Arroyo, Romina Cocca, Tony Corvillo, Laura Cotenescu, Abel Folk, Angelina Llongueras, Anna Lluch, Albert Pérez, Estel Solé, Pep Torrents

De Cypriotische prins Pygmalion uit de Griekse mythologie had als liefhebberij beeldhouwen en creëerde zo uit ivoor zijn eigen perfecte vrouw. De mythologie zou de mythologie niet zijn als de prins niet verliefd zou worden en aldus geschiedde. Maar ja, zo’n stenen beeld is vrij frigide en het was dus niet gek dat Pygmalions grootste wens was dat zijn beeld levend zou worden. Godin van de liefde Aphrodite werd zo geraakt door Pygmalions liefde voor zijn beeld, dat zij zijn wens liet uitkomen. De Griekse mythe is voor velerlei interpretaties vatbaar. Zo zou het verhaal in de middeleeuwen geleid hebben tot de gedachte dat perfecte vrouwelijkheid alleen kan bestaan dankzij de inbreng van een man. Ook werd gedacht dat echte liefde zo sterk is dat zelfs de hardste materie er van gaat leven.

In de Spaanse productie ‘Reflections’, waarin overigens vrijwel uitsluitend Engels gesproken wordt, krijgt een seriemoordenaar de bijnaam Pygmalion, vanwege het feit dat hij zijn vrouwelijke slachtoffers achterlaat als kunstwerken: na de moord worden zij door hem gewassen, verzorgd en gekleed in een rode jurk worden zij achtergelaten voor ieder die het wil zien. Veel verder gaat de connectie met de Griekse mythe trouwens niet; ‘Reflections’ pretendeert niet een ‘Se7en’ of ‘Zodiac’ te zijn, maar is desondanks een onderhoudende film in het genre. Oscarwinnaar Timothy Hutton speelt de rol van Tom Brindle, de agent die belast is met het onderzoek naar Pygmalion. In de eerste scène die slechts toegevoegd is om te laten zien hoe capabel hij wel is, zien we hoe hij een ter dood veroordeelde moordenaar vlak voor zijn terechtstelling bezoekt , verder heeft de scène geen enkel nut, want een relatie met de zaak waar het in ‘Reflections’ om draait is er niet.

Gelukkig zit de vaart er daarna goed in en krijgt Tom een nieuwe moord voor zijn kiezen. Op de plaats van het delict worden vingerafdrukken en haren gevonden, waarmee het DNA van de dader al snel bepaald wordt. Het vreemde is echter dat Marco Soles, de eigenaar van dit DNA, een waterdicht alibi heeft; ten tijde van de laatste moord zat de militair in de cel wegens ruzie met een meerdere. Gelukkig duurt het niet lang of er wordt ontdekt dat Marco in een IVF kliniek geboren is, en dat er uit de helft van het eitje van zijn biologische moeder nog een baby is voortgekomen, alleen dan tien jaar eerder… Dit moet dan wel Pygmalion zijn en bij de zoektocht wordt Marco ingeschakeld, omdat hij als profiel kan dienen.

Regisseur Bryan Goeres omringt zich graag met aantrekkelijke mensen, waarvan de geloofwaardigheid in hun rol ver te zoeken is maar die wel prettig zijn om naar te kijken. Dat uit zich ook in zijn films: de onlogischheden vallen op, niet alleen in de personages, ook in het verhaal, maar de film kijkt lekker weg. In ieder geval is ‘Reflections’ al weer een stapje verder op de kwaliteitsladder als zijn vorige productie, ‘Hidden Camera’. Dat is grotendeels te danken aan het solide acteerwerk van Hutton en Miguel Ángel Silvestre, die overtuigend gestalte geeft aan ongeleid projectiel Marco. Jammer alleen van dat geforceerde einde, dat de tot dan toe opgebouwde krediet weer wat afbreekt.

Monica Meijer