Rêve Kakudji (2013)

Regie: Ibbe Daniëls, Koen Vidal | 63 minuten | documentaire, biografie, muziek

Serge Kakudji is een countertenor afkomstig uit de Democratische Republiek Congo. Serge had al van kinds af aan de droom om operazanger te worden, als zestienjarige trad hij al op en ontmoette hij Laura Claycomb, een Amerikaanse operazangeres die Serge onder haar vleugels neemt en in Europa introduceert. Nog tijdens zijn studie in Parijs wordt hij volop geboekt voor diverse optredens. Serge Kakudji heeft overduidelijk een geweldige stem, maar staat hij nu zo in de belangstelling vanwege zijn talent of zijn – voor de overwegend blanke en elitaire operawereld – exotische afkomst? Zijn beschermvrouw Laura Claycomb vreest voor het laatste en waarschuwt voor het gevaar van overexposure nog voordat Serge zijn talent technisch op orde heeft.

De documentaire ‘Rêve Kakudji’ (2014) draagt bij aan de hype door Serge als een buitenaards wezen neer te zetten; een opvallende verschijning en abnormaliteit gevangen in fraaie composities. Maar is het verhaal van Serge Kakudji nu zo bijzonder dat deze jongeman zijn eigen documentaire verdient? ‘Rêve Kakudji’ doet er weinig aan om dit te verhelderen. En dat is jammer want Serge Kakudji komt vooral over als een veelbelovend maar willekeurig jong talent die met deze documentaire in het zonnetje wordt gezet. Pas wanneer hij zijn familie bezoekt in Lubumbashi wordt duidelijk dat er iets bijzonders met hem aan de hand is. Zijn familie snapt compleet niets van zijn muzikale voorkeur en reageert op zijn hoge lang aangehouden noten en dramatische gebaren door enthousiast op zijn Congolees mee te brullen.

Even wordt duidelijk waarom opera zo een bijzondere beroepskeuze is voor iemand geboren en getogen in de Democratische Republiek Congo: de individuele en geschoolde discipline van opera contrasteert sterk met de sociale en vrijere muzikale expressie van de Congolezen. Wel weet Serge met zijn imponerende gezang een snaar te raken bij de inwoners van Lubumbashi die maar wat trots zijn op hun Serge. Serge heeft dus als kind opera niet met de paplepel binnengekregen, maar dat hij zijn carrière als operazanger toch al vlot is begonnen in de DRC, blijft onderbelicht in dit verhaal.

‘Rêve Kakudji’ is een oppervlakkige registratie van een begenadigde zanger in een voor hem enigszins onwaarschijnlijke muzikale wereld. De droom van Serge is een droom die zo velen hebben en Serge lijkt niet meer of minder moeite te hoeven doen om deze na te jagen. Is het werkelijk zo onwaarschijnlijk dat een jonge Congolees het maakt in de operawereld? Misschien wel, maar ‘Rêve Kakudji’ slaagt er in ieder geval niet in om deze vraag overtuigend te beantwoorden. ‘Rêve Kakudji’ is uiteindelijk vooral een gelikte maar niet bijzondere promotiefilm voor een countertenor wiens verhaal maar magertjes uit de verf komt.

Alberto Ciaccio

‘Rêve Kakudji’ verschijnt dinsdag 18 februari 2014 op DVD.