Rue Royale (2013)

Regie: Malko Van den Borre | 25 minuten | drama | Acteurs: Laura Verlinden, Joren Seldeslachts, Herwig Ilegems, Nejm Halla, Hilal Sönmez, Gert Portael, Consolate Sipérius, Yohan Guignard

Ila (Laura Verlinden) en Flynn (Joren Seldeslachts) vormen een jong stel dat zich op alternatieve wijze van de ‘normale’ consumptiemaatschappij heeft afgescheiden. Ze wonen in een kraakpand en voeden zich met weggegooide producten. Hoe beperkt ook, ze lijken alles te hebben wat hun hartje begeerd. Maar voor Ila begint dit ‘perfecte’ leventje stilaan zijn charmes te verliezen. Op een gegeven moment, na weer een ontluisterende zoektocht naar een normale baan en een ongeluk met Flynn’s skateboard, begint Ila te twijfelen. Wil ze terug naar haar luxe leventje met haar ouders of blijft ze bij haar geliefde, de rebel/wildebras/straatkunstenaar Flynn?

In ‘Rue Royale’ zien we twee jonge, vrijgevochten en verliefde mensen vol van idealen. Maar wat als het leventje aan de zelfkant bij één van de twee begint te knagen? De vriend waar Flynn soms overgebleven voedsel mee verhandelt, weet het precies te verwoorden: “Er zijn twee soorten mensen. Mensen die zoeken naar het geluk, maar het niet vinden en zij die het gevonden hebben, maar niet gelukkig zijn.” Hoe ‘royaal’ is de straat waar we wonen, dat is de vraag?

Wellicht dat meer minuten ook meer inhoud betekend zouden hebben. Nu moeten we het vooral hebben van de mimiek van Laura. Benieuwd wanneer regisseur Malko Van Den Borre ons op een feature length film trakteert. Deze mini ‘Blue Valentine’ is een aardige vingeroefening.

Ruud Stift

‘Rue Royale’ verschijnt dinsdag 21 oktober 2014 op DVD én blu-ray (‘Selected Shorts #17: De beste Vlaamse kortfilms’, DVD en blu-ray ineen).