Sagebrush Trail (1933)

Regie: Armand Schaefer | 54 minuten | western | Acteurs: John Wayne, Lane Chandler, Nancy Shubert, Yakima Canutt, Henry Hall, Wally Wales, Art Mix, Bob Burns

John Brant is ontsnapt uit de gevangenis om zijn onschuld te bewijzen. Hij arriveert met de trein in een stadje. In eerste instantie lukt het hem om te paard aan de wetsdienaars te ontsnappen die hem op het station opwachten, maar als hij zijn rijdier kwijt is, neemt hij een duik in de rivier. Als ze de rietstengel zien bewegen die hij gebruikt om adem te halen, lossen ze enkele schoten en gaan vervolgens terug naar het stadje om hulp te halen bij het opdreggen van het lijk.

Brant leeft natuurlijk nog en wordt de oever op getrokken door een man aan wie hij zich voorstelt als ‘Smith’ en die zich op zijn beurt lachend voorstelt als ‘Jones’. Jones introduceert Brant bij de bende overvallers waarvan hij deel uitmaakt. Brant weet meer dan eens een overval van de bende te verijdelen door in het geheime informatie toe te spelen aan de beoogde slachtoffers of door andere maatregelen te nemen. De bendeleider (Yakima Canutt) vermoedt dat Brant de boel verraadt en zet voor hem een val. Hoewel ze intussen bevriend zijn geraakt, komt dit Jones niet slecht uit. Brant heeft namelijk naar zin net iets teveel belangstelling voor Sally (Nancy Shubert), het meisje van de dorpswinkel op wie ook Jones een oogje heeft.

Sommige dingen in deze film zijn bijzonder ingenieus, zoals de manier waarop Brant de postkoets overvalt voordat de bende dit kan doen. Hij graaft zich in onder takken groen en op het moment dat de postkoets over hem heenrijdt, grijpt hij zich vast aan de onderkant en beklimt vervolgens behendig de rijdende koets om de koetsiers dreigende woorden toe te spreken. Andere dingen zijn aandoenlijk ouderwets, zoals de vuistgevechten waarbij de tegenstanders hun armen als molenwieken gebruiken. Ook de vuurgevechten die een hoog pief-paf-poef gehalte hebben zijn geestig.

Prijzenswaardig is de genuanceerde manier waarop de crimineel Joseph Conlon wordt geportretteerd. Hij is door omstandigheden op het slechte pad geraakt, maar het was helemaal niet zijn bedoeling om iemand anders voor de door hem gepleegde moord op te laten draaien. Hij wist gewoon niet dat Brant daarvoor onschuldig in de gevangenis zat. Hun vriendschap ondanks hun tegengestelde levensstijl is daardoor ook geloofwaardig.

Een leuke, ouderwetse western over mannen met stalen vuisten en een sterk ontwikkeld eergevoel en een misdadiger met een hart van goud.

Diana Tjin-A Cheong