Sam’s Lake (2005)
Regie: Andrew C. Erin | 83 minuten | horror, thriller | Acteurs: Fay Masterson, Sandrine Holt, William Gregory Lee, Stephen Bischop, Salvatore Antonio, Megan Fahlenbock, Peter Beks, Richard Foster, Jeff McCormick, Robert William Smith, Serra Steward, Kindred Carter, Kaitlyne Dunn
Horror m [-s] kunstwerk met griezeleffect
Een horror kun je ‘Sam’s Lake’ nauwelijks noemen; er valt namelijk maar weinig te griezelen. ‘Sam’s Lake’ is een remake van de gelijknamige korte film uit 2002, die ook geregisseerd werd door Andrew C. Erin. In deze lange versie van het verhaal keren ook de acteurs Megan Fahlenbock en Salvatore Antonio terug.
Aan het idyllische Sam’s Lake ligt een huisje, waar Sam elk jaar met een aantal dagen met haar vrienden verblijft. Als de vrienden op een avond rondom een kampvuur zitten vertellen Sam en dorpsbewoner Jesse de legende van Sam’s Lake. Een psychotische jongen moordde eens heel zijn familie uit. De jongen is nooit gevonden, maar elk jaar rondom dezelfde tijd wordt een dorpsbewoner vermist. Het huis waar deze verschrikkelijke geschiedenis plaatsvond staat in de buurt en de vrienden besluiten het huis te bezoeken. In het huis vinden de vrienden een boek die de ware identiteit van een paar van de hoofdpersonen verraadt. De vrienden vallen te prooi aan deze meedogenloze figuren, maar de motieven voor het jagen op de vrienden blijven een raadsel.
Het grote probleem met ‘Sam’s Lake’ is dat de film nooit helemaal loskomt. Na vijftig minuten film denk je dat het horrorgedeelte eindelijk begint. Even krijgt de film een impuls, met name door de overtuigende gedaanteverwisseling van een van de personages. Helaas is deze opleving maar van korte duur. Het gedeelte dat nog gaat komen is evenals de veel te lange inleiding traag. Het laatste half uur van de film verloopt eentonig en de climax mag je eigenlijk geen climax noemen. Het meest spannende moment van de film is het moment dat Kate de autosleutel uit het water probeert te vissen. Je verwacht elke fractie van een seconde dat ze in het water zal worden gesleurd. Dat gebeurt echter niet. Het feit dat het dit moment is, dat voor de meeste spanning zorgt, is veelzeggend. Het ontbreekt ‘Sam’s Lake’ aan spanning, die voor een horror absoluut een vereiste is.
Het was beter geweest om het te laten bij de korte film ‘Sam’s Lake’ uit 2002. De plot is in ieder geval veel beter geschikt voor deze korte versie en deze voorganger was dan ook meer succesvol. Door de lengte van deze lange versie wordt het geheel nogal eentonig en traag. Grootste misser is echter het gebrek aan de vereiste spanning, dat echt een dooddoener is voor ‘Sam’s Lake’.
Arian Schouten