Scooby-Doo! And WWE: Curse of the Speed Demon (2016)

Regie: Tim Divar | 77 minuten | animatie | Originele stemmencast: Frank Welker, Matthew Lillard, Grey Griffin, Kate Micucci, Miroslav Barnyashev, Saraya-Jade Bevis, Mark Calaway, Edward Colón, Orlando Colón, Michael Coulthard, Stephen Farrelly, Paul Levesque, Mascarita Dorada, Stephanie McMahon, Vince McMahon, Mike ‘The Miz’ Mizanin,C.J. Perry, Cody Rhodes, Dusty Rhodes, Dustin Runnels, Kofi Sarkodie-Mensah

‘Scooby Doo! And WWE: Curse of the Speed Demon’ is de derde animatiefilm waarin de olijke dog Scooby-Doo en zijn vaste kompanen (Shaggy, Daphne, Fred en Velma) van Mystery Inc. samenwerken met een aantal supersterren van World Wrestling Entertainment, de gigant en marktleider onder de aanbieders van het vooral in de Verenigde Staten populaire showworstelen. De worstelvedetten nemen het in dit verhaal tegen elkaar op in een grootse autorace. Voor de winnaar is een hoofdprijs van een miljoen dollar weggelegd. Maar de wedstrijd wordt gedwarsboomd door een geheimzinnige en vreeswekkende spookrijder die met zijn monsterlijk vehikel een serieus gevaar vormt voor de andere deelnemers. Kan het team van Mystery Inc. de saboteur stoppen en achter de ware identiteit van de Speed Demon komen?

Scooby-Doo is natuurlijk een begrip en heeft in de loop der jaren al heel wat kinderharten gestolen. Om de tekenfilms van een fris en nieuw tintje te voorzien, zijn de makers ook nadrukkelijk de samenwerking gaan zoeken met de, zeker onder jeugdigen en jongvolwassen, populaire WWE-franchise. ‘Scooby Doo! And WWE: Curse of the Speed Demon’ is een film die zeker voorzien is van veel traditionele Scooby-Doo-ingrediënten: een mysterieuze, ogenschijnlijk over bovennatuurlijke krachten beschikkende boef, de nodige grappen en grollen en de nimmer aflatende eetlust van Scooby en zijn beste vriend Shaggy. Toch introduceert de film ook nieuwe elementen. Omdat het op zich vrij dunne verhaaltje vooral draait om een spectaculaire race met futuristisch ogende en van allerlei technische snufjes voorziene racewagens, is het ambachtelijk geproduceerde animatiewerkje gezegend met een hoog tempo en een karrenvracht aan aardige actiescènes. Het detectivewerk dat normaal zo’n belangrijke rol speelt in de Scooby-Doo-vertellingen wordt hierdoor helaas een beetje naar de achtergrond verdrongen. Van de WWE-worstelaars speelt de befaamde en immens populaire Undertaker de belangrijkste rol.

Hoewel de film best een behoorlijk smaldeel van het jeugdige en (jong)volwassen publiek bedient, is ‘Scooby Doo! And WWE: Curse of the Speed Demon’ uiteindelijk natuurlijk het leukst voor de mensen die ook een beetje thuis zijn in het WWE-universum. Voor de fans zullen de vintage moves en typische quotes van de worstelsterren een feest van herkenning zijn. De ster van Scooby-Doo heeft in het verleden zeker al eens feller gestraald, maar desondanks is deze productie best aardig vermaak voor een verregende vakantiedag.

Frank Heinen

‘Scooby-Doo! And WWE: Curse of the Speed Demon’ verschijnt woensdag 17 augustus 2016 op DVD.