Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Regie: Lorene Scafaria | 101 minuten | drama, romantiek, science fiction | Acteurs: Steve Carell, Keira Knightley, Roger Aaron Brown, Adam Brody, Leslie Murphy, Rob Corddry, Kasey Campbell, Melanie Lynskey, Martin Sheen, T.J. Miller, Patton Oswalt, Vince Grant, Amy Schumer, Connie Britton, Tonita Castro, Rob Huebel, Nancy Carell

Lorene Scafaria heeft wel iets met zielsverwantschap. In haar charmante en ongelooflijk romantische komedie ‘Nick and Norah’s Infinite Playlist’, waarvoor zij het script schreef, vonden Michael Cera en Kat Dennings elkaar na een nacht vol muziek, ex-vriendjes en vriendinnen en zoektochten naar een dronken vriendin en de geheime locatie van een optreden. Voor ‘Seeking a Friend for the End of the World’ nam de in New Jersey geboren duizendpoot het de laatste jaren veelbesproken apocalyps als uitgangspunt – een asteroïde is op weg naar de aarde en zal onherroepelijk al het leven op onze wereldbol wegvagen – en vroeg zich af: wat doen mensen als het einde der tijden aangekondigd is?

Dat blijkt nogal uiteenlopend te zijn. Zoveel mensen, zoveel beslissingen. De een neemt het er de laatste weken op aarde flink van en doet alles wat daarvoor wijs vermeden werd: in bed duiken met iedereen die wil, experimenteren met drugs en spijbelen van werk of school. De ander heeft geen zin om te wachten op de laatste dag en beneemt zichzelf van het leven of huurt daar iemand voor in. Maar er zijn ook mensen die (wanhopig) op zoek zijn naar een maatje, iemand om die laatste uren mee door te brengen. Zoeken naar een zielsverwant is natuurlijk ijdele hoop. Desondanks dacht hoofdpersoon Dodge (een fijn ingetogen Steve Carell) diegene al lang gevonden te hebben, maar aan het begin van ‘Seeking a Friend for the End of the World’ neemt zijn echtgenote Linda (Nancy Carell, in het echt zijn de twee ook getrouwd) zonder pardon de benen. Verdoofd gaat Dodge door waar hij mee bezig was; plichtsgetrouw komt hij nog naar zijn werk, met nog maar een paar collega’s houden ze een vergadering en wordt er gevraagd wie de hogere functies wil bekleden nu de directie het voor gezien heeft gehouden. Dodge heeft het hart niet om zijn hulp in de huishouding op de hoogte te brengen van haar volstrekt nutteloze taak en op een feestje bij een vriend houdt hij de boot bij meerdere dames die in hem geïnteresseerd zijn af. Dan ontmoet hij Penny (Keira Knightley), een jonge vrouw die net haar vriendje gedumpt heeft. Penny en Dodge wonen in hetzelfde appartementencomplex, maar hebben elkaar nog niet eerder gezien. Dodge neemt haar onder zijn hoede en gaandeweg leren de twee elkaar kennen. Ze hebben allebei nog iets te regelen voor de aarde vergaat: Dodge wil zijn eerste vriendinnetje terugvinden om haar te zeggen dat ze altijd de ware voor hem is geweest en Penny wil koste wat het kost naar haar familie in Engeland – ondanks dat de laatste, maar dan ook de allerlaatste vlucht net is geweest. Het duo besluit elkaar te helpen.

Er is op papier heel veel dat fout kan gaan met een romantisch drama over het einde van de wereld. Maar gelukkig weet Scafaria van haar regiedebuut een bijzonder goed uitgebalanceerde film te maken. Nergens wordt de toon te melodramatisch, maar er wordt ook absoluut niet lichtjes over het toch beangstigende thema heen gestapt: we zien in de vorm van meerdere (zelf)moorden, rellen en nieuwsberichten genoeg ellende om het ernstige lot van de wereld te beseffen. ‘Seeking a Friend for the End of the World’ is een prettige en warme mix van drama, romantiek, komedie en road trip. Dodge en Penny ontmoeten bijzondere mensen onderweg en elke ontmoeting heeft een gevolg, soms heel miniem, maar het scenario zit zo goed in elkaar dat de opbloeiende liefde tussen de twee heel natuurlijk en subtiel verloopt. Carell en Knightley delen een chemie die je afgaande op de twee namen voorheen niet voor mogelijk zou houden.

Scafaria levert met ‘Seeking a Friend for the End of the World’ een prima visitekaartje af. Haar oog voor mooie composities en haar inzicht in de menselijke psyche zijn voldoende om nu al naar een volgend project van haar uit te kijken.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 9 augustus 2012
DVD-release: 14 februari 2013