Shanghaied – Charlie on the Ocean (1915)

Regie: Charles Chaplin | 17 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Wesley Ruggles, Bud Jamison, Billy Armstrong, Paddy McGuire, Leo White, John Rand, Fred Goodwins, Lee Hill

Zwerver Charlie valt niet in de smaak bij de vader van zijn verloofde. Om te laten zien dat hij het goed bedoelt belooft Charlie de man een handje te helpen op zijn schip. De vader van Edna ronselt nog een aantal zwervers en zet ze aan het werk. En natuurlijk gaat dat mis. De mannen maken ruzie en vallen steeds weer overboord.

‘Shanghaied’ is niet erg sterk. De beelden zijn erg chaotisch en de onbekende zwervers komen vaker in beeld dan Charlie zelf. Er zijn eigenlijk maar weinig scènes die echt opvallen. Wel noemenswaardig: de manier waarop Charlie duidelijk wil maken dat de golven hoog zijn is erg grappig. Niet het schip gaat heen en weer, maar de camera beweegt. Je moet wat als je nog geen special effects kunt gebruiken. Wat Charlie met deze film wil vertellen wordt niet duidelijk. Kortom: geen aanrader.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2.5