Sherlock Holmes (2010)

Regie: Rachel Goldenberg | 89 minuten | misdaad | Acteurs: Ben Syder, Gareth David-Lloyd, Dominic Keating, William Huw, Elizabeth Arends, David Shackleton, Rachael Evelyn, Dylan Jones, Chris Coxon, Kate Thomas, Iago McGuire, Richard Sanderson, Catriona McDonald, Neill Scullard, Richard Hopkins

Het Duitse bombardement op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog roept bij de hoogbejaarde dokter Watson herinneringen op aan die ene keer dat Londen ook al in brand stond. Samen met Sherlock Holmes onderzocht hij toen met gevaar voor eigen leven een reeks vreemde gebeurtenissen, rampen veroorzaakt door zeemonsters en dinosaurussen met vele doden en gewonden tot gevolg. Gaandeweg het onderzoek ontrafelen Holmes en hij de snode plannen van een geniale misdadiger. In een race tegen de klok proberen ze nog meer dood en verderf te voorkomen.

Wat een bespottelijke film is dit, een regelrechte belediging aan het adres van Sir Arthur Conan Doyle en alle liefhebbers van zijn verhalen, maar ook van elke rechtgeaarde filmfan. Het verhaal is idioot, op het krankzinnige af, nergens is iets van de subtiliteit te ontdekken die de verhalen van Conan Doyle kenmerkt en de verfilmingen die wel geslaagd zijn. Het recept moet als volgt zijn geweest: trek een blik monsters open, laat de acteurs een beetje heen en weer rennen en dingen doen die later totaal niet relevant blijken te zijn en zet daar wat ‘spannende’ muziek onder. Het resultaat van al deze ingrediënten in combinatie met de povere beeldkwaliteit is een film die het niveau van een willekeurig youtube filmpje niet ontstijgt.

Ook uit de casting van Ben Syder als de onnavolgbaar intelligente, vileine maar tegelijkertijd uiterst charmante Sherlock Holmes spreekt minachting voor de erfenis van Conan Doyle. Syder is allesbehalve een krachtige persoonlijkheid, hij straalt absoluut geen scherpe intelligentie uit en dat is toch echt een van de eigenschappen die onontbeerlijk zijn om een goede Holmes neer te zetten. Dat niet tot in de eeuwigheid gesmacht hoeft te worden naar vroegere weergaloze vertolkers als Basil Rathbone of Jeremy Brett heeft Robert Downey Jr. kortgeleden in 2009 nog bewezen met zijn prachtige vertolking van de meesterspeurder onder de inspirerende regie van Guy Ritchie. Het kan dus wel, maar daarvoor moet dan wel het juiste materiaal aanwezig zijn, en een goede regisseur kan daarbij misschien wel van pas komen.

Een curieus broddelwerk dat het beste zo spoedig mogelijk op een stoffige plank gelegd kan worden om op die manier zo spoedig mogelijk vergeten te worden.

Diana Tjin-A Cheong