Silent Hill: Revelation (2012)

Regie: Michael J. Bassett | 94 minuten | horror, thriller | Acteurs: Adelaide Clemens, Kit Harington, Carrie-Anne Moss, Sean Bean, Radha Mitchell, Malcolm McDowell, Martin Donovan, Deborah Kara Unger, Roberto Campanella, Erin Pitt, Peter Outerbridge, Jefferson Brown, Milton Barnes, Heather Marks, Rachel Sellan, Michel C. Foucault, Arlene Duncan, Jason Best, Chad Camilleri, Sergey Shpakovsky, Lawrence Dickison, James Kirchner

Wat je verder ook van deze Silent Hill-sequel mag vinden, je zult moeten toegeven dat de titel de lading dekt. ‘Silent Hill: Revelation 3D’ zit vol onthullingen. De personages nemen ruim de tijd om aan elkaar uit te leggen hoe het zit met het spookstadje Silent Hill en zijn religieuze Orde, in de hoop dat de kijker er dan ook wat van snapt. Desalniettemin blijft het pijnlijk duidelijk dat het verhaal van deze gameverfilming nogal warrig is. De eerste Silent Hill-film was plottechnisch ook geen hoogvlieger, maar wist in ieder geval de lugubere sfeer van de game te reproduceren. Dat is iets wat in dit vervolg maar af en toe lukt. ‘Silent Hill: Revelation 3D’ trekt een compleet rariteitenkabinet open, maar omdat de spooky scènes zonder finesse aan elkaar zijn geplakt is de impact beperkt.

‘Revelation’ is een direct vervolg op de originele ‘Silent Hill’. Het verhaal volgt Sharon Da Silva (Adelaide Clemens), die inmiddels een tiener is en als kind uit de nachtmerrieachtige dimensie van Silent Hill is ontsnapt. Sharon noemt zichzelf tegenwoordig Heather Mason en verhuist samen met haar adoptievader Christopher (Sean Bean) – die zichzelf nu Harry noemt – van hot naar her. Heather denkt dat Harry op de vlucht is voor de politie, maar in werkelijkheid probeert hij te voorkomen dat zijn dochter wordt teruggezogen in de duisternis waarin Heathers adoptiemoeder Rose (Radha Mitchell) nog steeds gevangen zit. Als Harry wordt ontvoerd door afgezanten van de Orde uit Silent Hill heeft Heather geen andere keus dan terug te gaan om hem te bevrijden. Gelukkig kan ze rekenen op de steun van Vincent (Kit Harington), een klasgenoot die zich niet van de wijs laat brengen door de vreemde gebeurtenissen die Heather achtervolgen.

De wezens uit ‘Revelation’ zouden zo bij de Cenobites uit ‘Hellraiser’ op de koffie kunnen, maar dat wil nog niet zeggen dat ze indruk maken. Aan spanningsopbouw doet scenarioschrijver/regisseur Michael J. Bassett namelijk niet, en als gevolg daarvan verschiet hij zijn kruit veel te snel. Alleen een vroege scène met een menselijke kebab zorgt voor enig verlies van eetlust; daarna is het uit met de pret. Monsters waarvoor je in deel 1 nog een blokje om zou lopen (Pyramid Head) zijn nu veel minder eng, nieuwe monsters (een wezen dat mensen in mannequins verandert) zijn lachwekkend en de personages zijn flets. Clemens doet het nog aardig, maar het is duidelijk dat Harington (Jon Snow in ‘Game of Thrones’) zonder direwolf en driedagenbaardje lang zo stoer niet is. Ook ervaren krachten als Sean Bean en Carrie-Anne Moss (die de priesteres Claudia speelt) presteren matig.

‘Silent Hill: Revelation 3D’ bevestigt dus wat de verlaten straten en de neerdwarrelende as al deden vermoeden: er zijn plekken waar het beter toeven is dan Silent Hill.

Paula Koopmans

Waardering: 2

Bioscooprelease: 3 januari 2013
DVD- en blu-ray-release: 27 maart 2013