The Little Prince: Planeet van de Wind en Planeet van de muziek – Le petit prince: La planète des éoliens et La planète de la musique (2010)

Regie: Clelia Constantine | 87 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Gabriel Bismuth Bienaimé, Franck Capillery, Guillaume Gallienne

De Kleine Prins gaat weer op avontuur in ‘The Little Prince and the Planet of Eolians’, samen met zijn sidekick de vos. Ze ontdekken een asteroïde waar het aan de ene kant spekglad en berekoud is en aan de andere kant warm en groen. De rust wordt er bruut verstoord door een man die door een windonderbreking crasht met zijn zweefvliegtuig. De man heet Föhn, hij is bewaker van de warme winden (je verzint het niet). De mysterieuze windonderbrekingen blijken steeds vaker voor te komen, en vormen een bedreiging voor de stad. Als de warme wind namelijk niet waait, groeit het ijs aan. De Kleine Prins wil graag helpen, maar de totalitaire bestuurder van de stad ziet hem als bedreiging en laat hem opsluiten. De Kleine Prins is nog steeds vastberaden te helpen en ontpopt zich tot een waar politiek bemiddelaar tussen de ruziënde partijen die de werkelijke oorzaak zijn van de windstiltes.

Ook het tweede avontuur op de DVD heeft een politiek tintje. ‘The Little Prince and the Planet of Music’ landt de prins op een Venetiaanse stad, waar alles in het thema van muziek staat; de gebouwen zijn muziekinstrumenten, de grachten stromen met notenbalken en overal klinken symfonieën. Af en toe klinkt er ineens een ernstig valse noot. De stad heeft namelijk in de kern een zingende diva, op wier muziek de geliefde instrumenten ontstaan. De diva zingt echter steeds vaker vals, en als haar wordt gevraagd waarom, geeft ze geen antwoord. De Kleine Prins besluit zelf met haar te praten, maar dan ontsnapt ze uit haar toren. In de achtervolging ontdekt de prins dat de planeet verdeeld is. Naast de muziekstad ligt het ‘Plein van de Stilte’ met daarnaast het domein van de ‘Stampers’; een bloemenvolk. De twee volkeren leefden ooit vreedzaam samen, maar kregen op een slechte dag oorlog. Sindsdien koesteren de volken wrok en leven ze gescheiden.

Dan vindt hij de Diva terug, diep ongelukkig omdat ze niet bij haar geliefde prins van de Stampers kan zijn. De stadhouder van de muzikalen komt er echter achter dat de Diva weg is, en neemt meteen aan dat ze is ontvoerd door de Stampers. De koningin van de Stampers krijgt dit te horen, en pakt meteen de wapens op. De slang is wederom de katalysator, zoals bij alle problemen in het  universum van de Kleine Prins. Ook de ‘Zwarte Gedachten’ zijn er weer om roet in het eten te gooien.

Naast de slang en zwarte gedachten keren ook de weinig inspirerende animaties terug. De stijl oogt als een oud computerspel, en heeft weinig innovatieve of artistieke kwaliteiten. Het doet weinig recht aan het meesterwerk van Antoine de Saint-Exupéry, waarop de films zijn gebaseerd. Er zijn ook gelijknamige stripboeken van de serie verschenen, voor de liefhebbers. Voor de kinderen zal de goedkope stijl weinig bezwaar zijn: de avonturen zullen ze vervullen met verwondering over het fantasievolle universum. En ze leren meteen over de moeilijkheden van het besturen van een planeet. Wel een beetje jammer dat de films telkens totaal ongeloofwaardig eindigen.

Mirte Brethouwer

‘The Little Prince: Planeet van de Wind en Planeet van de muziek’ verschijnt woensdag 6 maart 2013 op DVD.