Sione’s Wedding – Samoan Wedding (2006)
Regie: Chris Graham | 94 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Oscar Kightley, Shimpal Lelisi, Robbie Magasiva, Iaheto Ah Hi, David Fane, Teuila Blakely, Pua Magasiva, Cilla Brown, Madeleine Sami, Ana Tuigamala, Fleur Saville, Goeretti Chadwick, Mario Gaoa, Karena Lyons, John Tui, David Van Horn
Michael, Albert, Stanley en Sefa vormen samen de vriendengroep de ‘Duckrockers’. Ze doen weinig meer dan de beest uithangen in de kroeg en op verjaardagen en trouwerijen. Na de laatste trouwerij die ze verziekt hebben door hun misdragingen is de maat vol. Michaels jongere broertje Sione is ook lid van de vriendengroep, maar gaat trouwen met Leonie (Cilla Brown). Hij wil dolgraag dat Michael zijn getuige is en dat de andere drie vrienden op zijn bruiloft aanwezig zijn, maar hij wil ook dat ze zich netjes gedragen en een serieuze vriendin meenemen. Zonder zo iemand zijn ze niet welkom.
Sefa woont samen met Leilani (Teuila Blakely), maar voelt zich nog steeds de vrije jongen die kan gaan en komen wanneer hij wil. Denkt hij. Michael valt alleen maar op Europese vrouwen die hem louter voor de seks willen. De serieuzere Samoaanse meisjes ziet hij echter niet zitten. Albert woont nog thuis bij zijn moeder (Ana Tuigamala) en is te verlegen om een meisje mee uit te vragen. Stanley heeft een praatlijn waar hij zich voordoet als Tyreeq en contact heeft met een zekere Latifah zonder haar ooit te hebben gezien. Het ziet er bepaald ook niet naar uit dat deze ontmoeting binnen afzienbare tijd wel gaat plaatsvinden. Het wordt dus nog een hele klus om een toegangsbewijs voor de bruiloft te versieren.
‘Sione’s Wedding’ is een leuke film over een groepje vrienden dat elkaar op grappige wijze zit te zieken. Precies zoals dat gaat in dat soort groepjes waarin iedereen elkaar door en door kent, halen ze geintjes uit en raken elkaar op hun zwakste plekken, maar zijn tegelijkertijd volledig aan elkaar verknocht. En het gaat over de hechte Samoaanse gemeenschap van Nieuw-Zeeland versus de inwoners van Europese afkomst. Op een luchtig komische wijze worden deze raciale en culturele tegenstellingen aan de orde gesteld zonder dat het ooit vervelend wordt. Dit alles maakt de film voorspelbaar en te goedmoedig, maar wel leuk om naar te kijken.
Diana Tjin-A Cheong