Smallfoot (2018)

Recensie Smallfoot CinemagazineRegie: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig | 92 minuten | animatie, avontuur | Originele stemmencast: Channing Tatum, James Corden, Zendaya, Common, LeBron James, Danny DeVito, Gina Rodriguez, Yara Shahidi, Ely Henry, Jimmy Tatro, Patricia Heaton, Justin Roiland, Jack Quaid, Sarah Baker | Nederlandse stemmencast: Jan Versteegh, Romy Monteiro, Levi van Kempen, Murth Mossel

Mythische figuren als het monster van Loch Ness, Bigfoot en de Yeti… wat zou het cool (en stiekem ook wel griezelig) zijn om die eens in het echt te zien… Al talloze jaren blijven mensen door eerdere vermeende waarnemingen, hoe onbetrouwbaar ook, hopen op een glimp van zo’n figuur. Niet zo gek dus dat er ook veel boeken en films over dit onderwerp gemaakt zijn. De animatiewereld lijkt de mythische wezens volledig omarmd te hebben, want ‘Bigfoot Junior’ (‘The Son of Bigfoot’) is amper uit de bioscoop verdwenen en ‘Smallfoot’ verschijnt ten tonele.

In ‘Smallfoot’ draait het om een grote groep Yeti’s. Ze leven op een bergtop ergens in Azië, een bergtop die continu in nevelen gehuld is. De Yeti’s zijn vredige, maar hardwerkende wezens die heilig geloven in een aantal geboden, die in steen gekerfd zijn. De leider, de Stonekeeper, verdient het hoogste aanzien, maar ook de vader van Migo, onze hoofdpersoon, heeft een belangrijke rol in de minimaatschappij. Hij moet elke ochtend met zijn hoofd een gong luiden, zodat de grote goudlicht gevende slak wakker wordt, aan de horizon verschijnt en het dorp van licht voorziet. Migo’s grootste droom is zijn vader ooit op te volgen. Maar die droom verandert als hij op een dag buiten de grenzen van hun dorp komt, getuige is van een vliegtuigcrash en oog in oog staat met de piloot… een smallfoot.

Eenmaal terug in het dorp vertelt Migo vol trots dat hij een smallfoot heeft gezien, maar niemand gelooft hem. Sterker nog: door het vertellen van deze ‘leugen’ wordt hij verbannen. Lang hoeft onze Yeti niet eenzaam te zijn, want hij wordt al snel opgenomen door een groepje Yeti’s die hij wel kent uit het dorp. Wat hij niet weet is dat zij in het geheim op zoek zijn naar bewijzen van het bestaan van smallfoots! Migo is dus meer dan welkom in het clubje.

Ondertussen hebben we ook kennis gemaakt met Percy, een ambitieuze, maar tegelijkertijd onheil aantrekkende presentator van een tv-programma dat met dalende kijkcijfers te kampen heeft. Percy is van mening dat het filmen van een Yeti zijn populariteit zal doen stijgen. Hij is inmiddels zo diep gezakt, dat het hem niet meer uitmaakt om zijn kijkers te bedriegen. Het Yeti-pak ligt al klaar, nu alleen nog iemand vinden om het aan te doen voor de camera…

‘Smallfoot’ is een hele aardige animatiefilm uit de koker van Warner Animation Group (die ook de Lego films en ‘Storks’ maakten). Vooral het verhaal maakt indruk. De onderliggende boodschap is namelijk uitstekend verwerkt in de avonturen van de Yeti en Percy: neem niet alles voor waar aan ook al zeggen traditie en overlevering dat je er wel in moet geloven. Een subtiele steek onder water naar eenieder die vasthoudt aan verouderde principes. Dankzij deze film zullen jonge kijkers wellicht uitgedaagd worden zelf onderzoek te doen en daarnaast zaken als vriendschap en integriteit niet uit het oog te verliezen.

‘Smallfoot’ is een musical, maar niet alle nummers zijn even geslaagd. Meest opvallend is de versie van ‘Under Pressure’ die Percy zingt vlak voor hij Migo ontmoet. Komische momenten zijn er volop: met name dankzij de manieren waarop Migo en Percy met elkaar proberen te communiceren. Verder valt de visuele uitwerking van de yeti’s in de sneeuw op, vijftig tinten wit als het ware. ‘Smallfoot’ is een verrassend leuke animatiefilm met het hart op de juiste plaats. Bonuspunten voor het feit dat er nu eens een keer geen bad guy is.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 10 oktober 2018
DVD- en blu-ray-release: 20 februari 2019