So Undercover (2012)

Regie: Tom Vaughan | 94 minuten | actie, komedie | Acteurs: Miley Cyrus, Jeremy Piven, Mike O’Malley, Joshua Bowman, Lauren McKnight, Kelly Osbourne, Eloise Mumford, Megan Park, Morgan Calhoun, Alexis Knapp, Matthew Settle, Autumn Reeser, Brian Peterson, Ric Reitz, Leticia Jimenez, Ashley Treadaway, Jimmy Lee Jr., Darcel White Moreno, Cameron Deane Stewart, Phil Austin, Lawrence LeJohn, Andrea Frankle, Richard Brien, Zac Waggener

Kindsterretje Miley Cyrus, bekend van de “Hannah Montana” serie, kan nog niet kiezen tussen een zang- en een acteercarrière en geef haar eens ongelijk. In ‘So Undercover’, een film die wel heel opzichtig leentjebuur speelt bij ‘Miss Congeniality’ en tv-serie “Veronica Mars”, hoeft ze echter geen noot te zingen (niet solo althans), maar komt haar diepe stemgeluid wel goed van pas.

Miley speelt de rol van de stoere Molly Morris, dochter van een ontslagen FBI-agent, die nu als privédetective werkt. Molly heeft van kinds af aan de fijne kneepjes van het detectivevak meegekregen, waardoor ze nu op jonge leeftijd al een uitstekende speurneus is. Ze houdt zich voornamelijk bezig met het leveren van bewijsmateriaal tegen overspelige echtgenoten, wat net genoeg oplevert voor een dak boven haar hoofd en dat van haar gokverslaafde vader. Wanneer ze gerecruteerd wordt voor een klus door een voortvarende FBI-agent, Armon Rand (Jeremy Piven), om te infiltreren in een studentenvereniging, zodat ze Alex, de dochter van een getuige in een maffiazaak kan beschermen, ziet ze dat eerst niet zitten. Het duurt echter niet lang voor ze beseft dat ze het geld toch wel goed kan gebruiken.

De verplichte make-over volgt, de stoere, jongensachtige Molly ruilt haar motorpak in voor roze korte rokjes en onder haar motorhelm blijkt ze zowaar weelderige lokken te verbergen (uiteraard pas zichtbaar nadat ze door de stereotiepe homoseksuele kapper onderhanden is genomen). Molly neemt de identiteit aan van de ietwat onhandige Brook Stonebridge, een jonge studente die de woorden ‘amazeballs’ en ‘totes’ nauwelijks over haar lippen kan krijgen. Haar opdracht bestaat niet alleen uit het beschermen van Alex, maar ook na te gaan wie er op de universiteit zich uitgeeft voor iemand anders. De maffia heeft namelijk ook iemand op de campus gestationeerd.

Wat volgt is een vrij voorspelbare film, die desondanks toch amuseert. Niet alleen verloopt de make-over van Molly naar Brook volgens de geijkte weg (meerdere keren valt ze bijna uit haar rol van studente), natuurlijk wordt het meiske ook verliefd en blijkt haar love interest misschien wel een van de verdachte maffiaspionnen te zijn. Of is het toch die leraar of die gemene voorzitster van de studentenvereniging die ook nog eens de pik op Brook lijkt te hebben?

Geen van de acteurs of actrices in ‘So Undercover’ steken er echt boven uit en ook Miley is nauwelijks overtuigend als heldhaftige speurder, maar met haar natuurlijke charisma komt ze een heel eind en is ze toch prettig om te volgen. Megan Park is erg leuk als de ongelooflijk domme Cotton en met een aantal geslaagde one-liners goed voor een aantal oprecht leuke scènes. Niet alle grappen zijn even geslaagd, maar toch weet dit Miley Cyrusvehikel op zijn minst een paar grinnikmomenten te veroorzaken. Ook wat spanning betreft valt ‘So Undercover’ tegen, nooit heb je het idee dat de meisjes écht in gevaar zijn, maar het scenario heeft toch nog een enkele verrassing voor de kijker in petto.

‘So Undercover’ is een film die je echt niet per se gezien hoeft te hebben, behalve als je een Miley Cyrus fan bent (of van één van de andere acteurs natuurlijk). Je mist er niets aan, maar voor licht vermaak is de film best geschikt.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 20 december 2012
DVD-release: 1 mei 2013