Sons of the Clouds-Hijos de las nubes, la última colonia (2012)

Regie: Álvaro Longoria | 78 minuten | documentaire | Met: Javier Bardem, Elena Anaya, Carlos Bardem, Manu Chao, Felipe González, Álvaro Longoria, James Inhofe, Gare A. Smith, Kamel Rezzag-Bara, Roland Dumas, Erwin Lanc

‘Sons of the Clouds’ is een door producent Javier Bardem (‘No Country for Old Men’, ‘Skyfall’) en regisseur Álvaro Longoria (‘Che’, ‘The Monk’) gemaakte documentaire over de Sahrawi, een volk dat in de Sahara leeft. Deze mensen trokken van origine de hele Sahara door, maar zijn door de kolonisatie van Afrika hun originele grondgebied verloren en ten prooi gevallen aan conflicten tussen de landen die sindsdien gesticht zijn. Dat maakt ze afhankelijk van de grillen van de kolonisten die Afrika op deze manier verdeeld hebben.

Spanje bezette oorspronkelijk het gebied waarin de Sahrawi leefden. Toen zij zich terugtrokken nam Marokko een groot deel van het gebied over en claimde het voor zichzelf. Sindsdien wordt er gestreden tussen Marokko, de Sahrawi en ook Algerije. Dit conflict speelt al sinds de jaren zeventig maar ondanks bemoeienis van onder andere de Verenigde Naties, is er nog steeds geen oplossing voor dit volk waarvan een groot deel in tentenkampen in Algerije woont.

De Spaanse topacteur Javier Bardem ging in 2008 op bezoek bij een tentenkamp van de Sahrawi voor een Spaans filmfestival en trok zich hun lot aan. Vanaf dat moment probeert hij de Spaanse regering in te laten grijpen in dit slepende conflict en op te komen voor het volk dat mede door de eerdere bemoeienis van Spanje in Afrika in deze positie is geraakt. De bevlogenheid van Bardem heeft geleid tot ‘Sons of the Clouds’. Hij wil dit probleem bekend maken bij het grote publiek zodat er hopelijk eindelijk duidelijkheid komt voor de Sahrawi.

‘Sons of the Clouds’ is een film die een situatie weet aan te kaarten die grotendeels aan het grote publiek voorbij is gegaan. Omdat het een slepend en ingewikkeld conflict is, is het moeilijk om dit in 78 minuten helder uit te leggen. Het resultaat is een toch wel taaie en soms lastig te volgen documentaire. Je moet als kijker echt goed opletten om het hele verhaal mee te krijgen. Het streven van de film is sympathiek en nuttig, maar ‘Sons of the Clouds’ is waarschijnlijk te ontoegankelijk geworden om echt het publiek te krijgen dat zij wel zouden willen bereiken.

Sylvia Bakker

‘Sons of the Clouds’ wordt vertoond tijdens het Movies that Matter Film Festival (21-27 maart 2013) in Den Haag.