Speelman (2013)

Regie: Klaartje Quirijns | 50 minuten | drama | Acteurs: Pierre Bokma, Elsie de Brauw, Reinout Bussemaker, Thekla Reuten

Je kent ze wel, van die stelletjes die alles voor elkaar lijken te hebben. Zakenman Sweder Speelman (Pierre Bokma) en zijn vrouw Cecile (Elsie de Brauw), een getalenteerde en succesvolle pianiste, zijn zo’n koppel. Maar dan begint Speelmans leven te haperen. Zijn vrouw gedraagt zich afstandelijk tegenover hem, en Speelman begrijpt niet waarom.

‘Speelman’ begint met een gehaaste Sweder die het concertgebouw instormt. Hij wil de zaal, waarin zijn vrouw zojuist een concert geeft, in, maar de portier weigert hem nog binnen te laten. Wanneer hij en z’n vrouw  ’s avonds naar huis toe rijden, rijden ze bijna een kat aan. De volgende dag ziet hij de kat weer, op precies dezelfde plek, aan de kant van de weg. Wanneer hij de kat volgt, treft hij een oud leegstaand huis aan. Via het oude huis krijgt hij zicht op zijn eigen huis, en kan hij zijn vrouw ongestoord bespieden. Hoe langer hij haar blijft observeren, hoe meer hij de grip op zichzelf verliest.

Dat ‘Speelman’ een tegenvaller is, ligt niet aan Bokma’s acteerwerk. Ondanks dat hij zeer weinig tekst heeft, brengt hij de emoties over door middel van zijn houding en gelaat. De frustraties en de verwarring zijn van zijn gezicht af te lezen. Het is de langgerektheid van de film die ervoor zorgt dat de aandacht er moeilijk is bij te houden. Het begin is interessant, maar vervolgens gebeurt er te weinig, en in plaats van dat de film zich verder ontwikkelt, blijft het een beetje hangen. ‘Speelman’ is mysterieus, maar kent bepaald geen spanning die je aan het scherm gekluisterd houdt of een blijvende indruk achterlaat.

‘Speelman’ is geregisseerd door documentairemaakster Klaartje Quirijns. Indrukwekkende documentaires zoals ‘The Dictator Hunter’ (2007), ‘Peace vs. Justice’ (2010) en ‘Anton Corbijn Inside Out’ (2012) heeft ze reeds op haar naam staan.  Dat de plot van ‘Speelman’ te weinig spanning heeft is jammer, want het camerawerk is uiterst fraai. Er is veel gebruik gemaakt van een handheld camera, wat de warrige toestand waarin Sweder zich bevindt erg versterkt. Helaas weet ‘Speelman’ de kijker, ondanks de erg mooie beeldvoering, niet genoeg in vervoering te brengen.

Jolanda Lutz

‘Speelman’ wordt vrijdag 24 januari 2014 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.