Spy Kids (2001)

Regie: Robert Rodriguez | 88 minuten | actie, komedie, familie, avontuur | Acteurs: Antonio Banderas, Carla Gugino, Alexa Vega, Daryl Sabara, Alan Cumming, Tony Shalhoub, Teri Hatcher, Cheech Marin, Robert Patrick, Danny Trejo, Mike Judge, Richard Linklater, Guillermo Navarro, Johnny Reno, Shannon Shea, Norman Cabrera, Trant Batey, George Clooney

Brave huisvader Gregorio en zorgzame huisvrouw Ingrid Cortez waren ooit door de concurrentie zeer gevreesde spionnen in dienst van de OSS. Nu maken ze zich zorgen om hun dochter Carmen die regelmatig spijbelt en haar ouders en broertje maar saai vindt. En om hun zoon Juni die last heeft van wratten door permanent angstzweet, geen andere vriendjes heeft dan degenen die hij zelf verzint en zich helemaal verliest in de televisieshow van zijn grote held Fegan Floop (Alan Cumming).  Voordat Gregorio en Ingrid een oplossing voor deze huiselijke problemen kunnen verzinnen, krijgen ze een alarmerend bericht. Alle spionnen die in het verleden aan het geheime OSS project ‘Het derde brein’ hebben gewerkt, zijn verdwenen. Gregorio is de laatst overgebleven deelnemer. Ze trekken er natuurlijk op uit en laten Carmen en Juni achter in handen van oom Felix (Cheech Marin), tenminste, Carmen en Juni hebben altijd gedacht dat hij hun oom was, maar als hun huis wordt binnengevallen krijgen ze een spoedcursus over hun ouders verleden en over de spionnen business. Oom Felix blijkt geen echte oom te zijn, maar een vroegere collega van hun ouders. Dit is slechts een van de dingen die anders blijken te zijn dan ze altijd hebben gedacht.

Hun volledig geautomatiseerde vlucht leidt naar een safe house. Op het eerste oog een gewoon strandhutje, maar eenmaal binnen blijkt het verblijf tjokvol hightech spullen te zitten en andere zaken die voor spionnen onmisbaar zijn. Zelfs binnen dit streng beveiligde safe house zijn Carmen en Juni echter niet veilig en moeten ze niet alleen opnieuw vluchten, maar ook nog hun ouders zien te redden. Alles wijst erop dat deze gevangen zitten in het kasteel van Juni’s grote held Fegan Floop. Deze James Bond voor kinderen is echt leuk. In een lekker vlot tempo volgt het ene avontuur het andere op en naast de verplicht emotionele en leerrijke momenten barst de film van spanning, humor en rare verwikkelingen die buitengewoon origineel zijn. Bijzonder aanstekelijk is het spelplezier van de hele cast wat het beste tot uiting komt bij seksbom Teri Hatcher die als de gemene spionne Ms. Gradenko na een ongelukje met vuur met een bijna kaal hoofd rondloopt waarop hier en daar nog een zielige pluk haar wappert. Zelfs het piepkleine rolletje van George Clooney aan het einde sprankelt. De gadgets zijn een heel aparte mix van levensgroot speelgoed en high tech uitvindingen. Het vaartuig dat Carmen en Juni naar het safe house brengt is een grote speelgoedvis met daarin tal van technisch geavanceerde snufjes. Ook leuk zijn de bizarre, excentrieke uitvindingen in het kasteel van Floop die vaak een zeer verrassende uitwerking hebben.

Robert Rodriguez heeft met ‘Spy Kids’ een heel eigen genre verzonnen. Een spionagefilm voor en door kinderen en dan niet gewapend met een lullig vergrootglas en wat poeder voor het opsporen van vingerafdrukken, maar voorzien van de allerlaatste technische snufjes trekken ze moedig ten strijde tegen de meest gevaarlijke tegenstanders. Fris en sprankelend.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 juni 2001