Stan & Ollie (2018)

Recensie Stan & Ollie Cinemagazine Regie:Jon S. Baird | 94 minuten | biografie, komedie | Acteurs: Steve Coogan, John C. Reilly, Shirley Henderson, Nina Arianda, Rufus Jones, Danny Huston, Joseph Balderrama, John Henshaw, Tapiwa Mugweni, Keith MacPherson, Stewart Alexander, Kevin Millington, Toby Sedgwick, Rebecca Yeo, Stephanie Hyam, Kate Okello, Sanjeev Kohli

1937. Stan Laurel en Oliver Hardy bevinden zich aan de absolute top van hun succes. Dat betaalt zich echter niet uit in harde dollars. Hun wurgcontract met filmproducent Hal Roach levert het komische duo vooral financiële kopzorgen op, hoewel de vele scheidingen (want: alimentatie) en gokverslavingen daar ook aan ten grondslag kunnen liggen. ‘Stan & Ollie’ opent met een prachtige scène, waarin de twee acteurs (gespeeld door Steve Coogan en John C. Reilly) van hun kleedkamers naar de set lopen, ondertussen besprekend wat ze moeten doen om meer geld te verdienen. De verhouding tussen de twee staat meteen op scherp: je ziet dat Oliver ‘Babe’ Hardy eigenlijk het liefst conflicten mijdt, maar Stan Laurel durft de confrontatie wel aan. Met als gevolg dat zijn contract met de filmproducent niet verlengd wordt.

‘Stan & Ollie’ focust zich op de laatste jaren in de spotlights van het wereldberoemde komische duo en maakt na deze introductie een tijdsprong van zeventien jaar. Laurel en Hardy bevinden zich in Engeland, waar ze een tournée langs Britse theaters doen, met als finale een aantal grote shows in Londen. Ollie is opgetogen, want na deze tour gaan ze nog een film opnemen, een Robin Hood spoof. Stan heeft alles in kannen en kruiken, de producent – door Ollie steevast Muffin genoemd (zijn echte naam is Miffin) komt één van de shows bezoeken en Stan werkt nog keihard aan zijn versie van het scenario. Wat Ollie niet weet is dat de financiering van de film op losse schroeven staat en dat de beoogde producent helemaal niet van plan is om te komen. Stan heeft het hart niet om zijn jarenlange partner de waarheid te vertellen.

Wanneer de echtgenotes de twee mannen na ruim een maand komen bezoeken in Londen, escaleert de boel al snel. De spanning tussen de twee vrouwen – heerlijk gespeeld door Nina Ariande (Stans vrouw Ida Kitaeva) en Shirley Henderson (Ollies vrouw Lucille) – vindt zijn weerslag op de twee mannen en er lijkt een breuk te ontstaan. Als Ollie dan ook nog met flinke gezondheidsproblemen kampt, komt de staart van de tour onder flinke druk te staan.

‘Stan & Ollie’ geeft een accuraat tijdsbeeld van het Hollywood in de jaren dertig en de jaren vijftig in Europa. De vriendschap en professionele relatie tussen de twee iconen staat echter centraal. Zowel John C. Reilly als Steve Coogan zijn erg goed in het vertolken van de twee komieken, maar Coogan is werkelijk fenomenaal. Elke oogopslag, elke trilling van zijn mondhoek, het is onmogelijk om je ogen van hem af te wenden.

Toegegeven: het verloop van de film is wellicht voorspelbaar – zelfs als je de levensgeschiedenis van Laurel & Hardy niet kent, weet je dat het scenario de vinkjes op de biopic-checklist zet. Maar de film werkt als een trein, omdat de personages doen wat ze doen omdat hun karakter hun dat meegeeft, niet omdat het in het script staat. De intieme momenten van vriendschap leveren kippenvel op en tillen deze in wezen standaard Hollywood biopic naar een hoger niveau. ‘Stan & Ollie’ is een warme, liefdevolle film met vier geweldige charismatische acteurs op de toppen van hun kunnen. Ga dit zien, zeker als je filmgeschiedenis een warm hart toedraagt.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 10 januari 2019
DVD-release: 7 augustus 2019