Still Breathing (1997)

Regie: James F. Robinson | 106 minuten | drama, komedie, romantiek, fantasie | Acteurs: Brendan Fraser, Joanna Going, Lou Rawls, Ann Magnuson, Steven Lambert, Chao Li Chi, Paolo Seganti, Wendy Benson-Landes, Katie Hagan, Celeste Holm, Toby Huss, Jeff SChweickert, Bill Gundry, Angus Macfadyen, Liz Mamana

Fletcher leeft in Texas en is straatmuzikant. Zijn doel in het leven is het vinden van de ware. Vreemd genoeg heeft hij visioenen waarin hij deze vrouw aanschouwt. Het lijkt voor buitenstaanders krankzinnig en ook hijzelf vindt dit moeilijk te geloven. Hij moet echter wel, zijn vader, opa en overgrootopa vonden namelijk ook via deze weg hun ware liefde.

De vrouw die Fletcher ziet is Rosalyn. Rosalyn is een prachtige jonge maar verbitterde vrouw. De eerste zin die zij spreekt geeft weer hoe de mannen in haar leven zijn geweest en hoe haar kijk op het leven en de liefde is. “There are two things in life I always tried to believe but couldn’t. One was that there’s a perfect man waiting out there for every woman, the other one was that true love gives you happiness. In real life I spent so many years dodging man who were so much less than perfect so I grew up and put away those childesh things and finally stopped holding my breath for a man.” Een bizarre combinatie dus. Een grappige stuntelige maar ook intelligente en diepzinnige man die valt voor een vrouw uit Los Angeles die zegt niet meer te geloven in ware liefde en zich alleen richt op het materiële in het leven.

Verliefd op een vrouw die hij niet kent reist Fletcher zijn gevoel achterna. Dat gevoel misleidt hem, waardoor hij bijna voor niets naar China vertrekt. Dan plotseling weet hij waar hij ‘zijn’ vrouw kan vinden. Ze ontmoeten elkaar en vertrekken samen naar Fletchers huis in Texas. Rosalyn volgt Fletcher echter niet uit goede bedoeling, ze is uit op geld. Wanneer ze ontdekt dat hij dat niet heeft raakt ze in paniek en vertrekt ze.

‘Still Breathing’ is nog een vrij onbekende film. Bekend of niet, deze creatie van regisseur James F. Robinson is zeker van waarde. Dit rustige verhaal wordt op niet al te spectaculaire wijze verteld, wat vaak geen pluspunt is maar deze film juist haar kracht geeft. Vooral de acteerprestaties van acteur Brendan Fraser zijn noemenswaardig. Hij wekt sympathie, maakt nieuwsgierig en zorgt er met zijn grote blauwe glazige kijkers voor dat de film niet saai wordt. Ook het zelfbewuste dat hij uitstraalt lijkt hem eigen te zijn. Verder zijn er kleine details die deze film de moeite waard maken, bijvoorbeeld de zwart-wit flashbacks, de mooie piano- en saxofoonmuziek, goed gevonden anekdotes en oneliners en natuurlijk de titel. De titel ‘Still Breathing’ lijkt eerst nietszeggend en onorigineel, later geeft het weer hoe belangrijk liefde in het leven is.

‘Still Breathing’ is geen bioscoophit, maar het is wel een verhaal dat je aan het denken zet. Voor iedereen die zin heeft in een avondje vol geluk en liefde is deze romantische film een aanrader.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4