Stolen (2012)

Regie: Simon West | 96 minuten | actie, misdaad, drama, thriller | Acteurs: Nicolas Cage, Josh Lucas, Danny Huston, Malin Åkerman, Sami Gayle, Edrick Browne, Mark Valley, Barry Shabaka Henley, M.C. Gainey, J.D. Evermore, Garrett Hines, Kevin Foster, Tanc Sade, Dan Braverman, Jon Eyez, Marcus Lyle Brown, Matt Nolan, Tyler Forrest

Vrij inspiratieloos lijkt een goede manier te zijn om het scenario van de thriller ‘Stolen’ te omschrijven. Wanneer de dochter van Will Montgomery (Nicolas Cage) ontvoerd wordt door zijn voormalig crimineel partner Vincent (Josh Lucas), zit er voor Will maar één ding op: Alles op alles zetten om haar terug te krijgen. In een notendop is hiermee het verhaal van ‘Stolen’ samengevat. Dit uiterst simplistische plot schept dan ook op voorhand al geen al te hoge verwachtingen voor de rest van de film.

Voor Nicolas Cage is het niks nieuws onder de zon om zijn opwachting in een matige thriller te maken; de laatste jaren doet de voormalig Oscarwinnaar weinig anders meer. Ook in ‘Stolen’ zien we hem als hoofdrolspeler Will Montgomery wederom in zijn eentje op pad trekken om zijn ontvoerde dochter uit de handen van de slechteriken te krijgen. Een vechtpartij hier, wat sluipwerk daar en heel veel achtervolgingen, inmiddels zijn we niet beter gewend. Wie ‘Seeking Justice’ (2012) gezien heeft weet precies wat te verwachten. ‘Stolen’ is geen letterlijke kopie maar heeft wel akelig veel overeenkomsten met deze andere matige thriller.

Het jammerlijke aan ‘Stolen’ is dat de film eigenlijk goed opent en het eerste half uur is prima. In de openingsscène zien we hoe een bankoverval onder leiding van Will mislukt en hij uiteindelijk zijn partner Vincent door zijn been moet schieten en de buit van tien miljoen dollar verbrandt. Acht jaar later komt Will weer op vrije voeten en hoopt hij de relatie met zijn dochter Alison (Sami Gayle) te verbeteren. Echter is zij niet bereid haar vader zomaar te vergeven voor zijn daden. Het gaat pas mis met ‘Stolen’ wanneer Allison door diezelfde Vincent op uiterst merkwaardige wijze ontvoerd wordt. Vincent is inmiddels taxichauffeur geworden. Hij heeft Will nooit kunnen vergeven en wil alsnog zijn deel van de buit van tien miljoen en dreigt anders Allison te vermoorden. Vanaf dit moment voel je een gevoel van ‘daar gaan we weer’ opkomen en vervalt ‘Stolen’ in zeer matige actie- en thrillerscènes die elkaar in een zeer rap tempo opvolgen.

Los van de weinig originele actie zoals eerder beschreven, heeft ‘Stolen’ met wel meer mankementen te maken. Met name de uitwerking is zeer knullig. Zo is het voor Will geen probleem om midden op de dag in het hoofdkantoor van de FBI een computer te hacken en weet hij later alsof het niks is in een krap uurtje de hele goudvoorraad van de lokale, zwaar beveiligde, bank te veroveren. Ongeloofwaardig is nog een understatement. Combineer dit met een waardeloze, zeer irritante bad guy, wiens gedrag met de minuut vervelender wordt om naar te kijken en het moge duidelijk zijn dat ‘Stolen’ maar weinig om het lijf heeft. Regisseur Simon West bewees vorig jaar nog met ‘The Expendables 2’ dat hij wel degelijk weet hoe hij een leuke, humoristische en bovenal vermakelijke actiefilm moet produceren. Helaas is geen van deze ingrediënten in ‘ Stolen’ terug te vinden, met alle gevolgen van dien.

Martijn Scheepers

Waardering: 2

Bioscooprelease: 17 januari 2013
DVD- en blu-ray-release: 27 maart 2013