Stockholm (2012)

Regie: Eché Janga | 50 minuten | drama, korte film | Acteurs: Ton Kas, Kempi, Lili Kooijman, Layla Mino

‘Stockholm’ is een korte film die is gemaakt als onderdeel van het project One Night Stand. Deze film van Eché Janga gaat over buschauffeur Ben. Hij heeft kort geleden in Spanje een ongeluk veroorzaakt met de touringcar die hij bestuurde. Bij dit ongeluk zijn meerdere passagiers om het leven gekomen. Het ongeluk kwam door zijn toedoen, omdat hij te weinig rustpauzes heeft genomen. Het schuldgevoel dat dit bij hem heeft veroorzaakt is zo zwaar dat het zijn leven totaal in beslag neemt. Hij moet een taakstraf uitvoeren om boete te doen voor het ongeluk, maar zijn gemoedstoestand is een veel grotere straf.

Het schuldgevoel van Ben (Ton Kas) is waar het om draait in ‘Stockholm’. Alle plezier is uit zijn leven verdwenen sinds het ongeluk en de zware last die hij met zich mee draagt is van zijn gezicht te lezen. Hij maakt alleen nog contact met zijn Spaanse vriendin en met de jonge draaideurcrimineel met wie hij zijn taakstraf uitvoert. Maar ook zij weten zijn last niet te verlichten. Na zijn taakstraf besluit Ben een vriend bezoeken in Zweden, wellicht met de hoop om hier met zichzelf in het reine te komen.

Ton Kas draagt de film ‘Stockholm’ en doet dit geweldig, de schuld en het verdriet komt uit zijn poriën en hij weet hiermee meteen de juiste snaar te raken. Hij hoeft verder weinig te zeggen, uitleg is niet nodig: van zijn gezicht is te lezen hoe Ben verteerd wordt door wat hij veroorzaakt heeft. Erg knap hoe hij dit doet. Kempi is te herkennen in een bijrol die niet ver van hem af zal staan en brengt een beetje luchtigheid in het geheel, maar de zwaarte overheerst in deze film.

Deze ernst kenmerkt de film ‘Stockholm’ en maakt dit een gedenkwaardige en bijzondere film die zeker tot een van de beste in de One Night Stand reeks gerekend mag worden.

Sylvia Bakker

‘Stockholm’ wordt vrijdag 25 januari 2013 om 23.15 uur uitgezonden op Nederland 2.