Sunset from a Rooftop (2009)

Regie: Marinus Groothof | 10 minuten | drama, korte film | Acteurs: Sonja Kolacaric, Natasa Markovic, Bojan Dimitrijevic, Nikola Vujovic, Marko Bacovic    

Verrassend is het verhaal van ‘Sunset From a Rooftop’niet. Maar het zoomt voor even in op het dagelijks leven van jongeren in Belgrado waar ‘dagelijks leven’ een andere dimensie kent. Eventjes werpt ‘Sunset From a Rooftop’een blik op de dagelijkse beslommeringen om daarna snel weer over te gaan tot de orde van de dag, zonder met een bijzonder grote climax te eindigen.

Regisseur Marinus Groothof beschrijft het contrast tussen grote maatschappelijk issues en belangrijke persoonlijke ontwikkelen in het leven van jongeren. Zoals de verwachting van een kind. Opvallend aan ‘Sunset From a Rooftop’ is dat die grootheden moeiteloos in elkaar over lijken te vloeien. Deze dubbelzinnige sfeer hebben de filmmakers goed over weten te brengen.

Het resultaat is een korte film met een eigenaardig karakter, waarin enerzijds heel weinig gebeurt en anderzijds eigenlijk heel veel.  Alsof je als kijker, net als de hoofdpersonen al een beetje gewend bent aan de uitersten die zich in het leven van deze jongeren openbaren. Marinus Groothof (1979) studeerde in 2004 af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Hij is actief als scenarist, regisseur en producent. Zo schreef hij zelf ook het scenario voor deze korte film, die opgenomen is in het programma NPS Kort! 2009.

Tjeerd Kooistra