Zombies & Cigarettes (2009)

Regie: Rafael Martinez, Iñaki San Román | 17 minuten | horror, actie, korte film | Acteurs: Samuel Viyuala Gonzalez, Aroa Gimena, Javier Ríos, Paco Hidalgo, Maria San Miguel, Manuel Vidal, Rafael Reano, Eduardo Garcia, Velu Requexu, Monica Miranda

Deze Spaanse ‘Zombies & Cigarettes’ speelt zich af in een groot winkelcentrum. Het zal de kenners direct doen denken aan George Romero’s film ‘Dawn of the Dead’ uit 1978 waarin Romero op onnavolgbare wijze een winkelcentrum de locatie maakte voor tal van zombieperikelen en waarin de hoofdpersonen zich verschansten tegen de zombies en voor aanvallen van buitenaf.

Hier is daar echter weinig sprake van. De tijd ontbreekt namelijk. Niet zozeer door de vrij korte speelduur van deze film, maar ook omdat de zombies hier worden neergezet als rennende en snelle zombies zoals in de remake van Romero’s film uit 2004 en in de ’28 Days/Weeks Later’ zombiefilms het geval is. Van een geleidelijke opbouw is geen sprake. Na de korte introductie van Xavi en Carol komen zonder enige waarschuwing tientallen zombies aanstormen. Het enige dat zo gauw gedaan kan worden is als een haas er vandoor gaan en instinctief in een schuilplaats wegduiken om dan koortsachtig naar een uitweg te zoeken.

Veel tijd om wapens te zoeken is er dus ook niet bij, deze moeten min of meer toevallig tegen het lijf worden gelopen. Met wat honkbalknuppels, stokken, een bij toeval gevonden revolver en wat ouderwets knokwerk moeten de zombies op afstand worden gehouden. En dat gebeurt vrij effectief. Wat zombiekoppen en zombielichamen die door inslaande kogels worden geteisterd, zombies die in brand worden gezet, wat rake meppen met knuppels… de zombies krijgen wel wat te incasseren. Maar zelf laten ze zich gewoontegetrouw ook niet onbetuigd en er spelen zich de nodige (on)smakelijke taferelen af wanneer we met wat aanverwante bloederigheid het nodige bijt-, hap-, trek- en scheurwerk voorgeschoteld krijgen. Qua speciale effecten overtuigend weergegeven en ook de zombies zijn qua uiterlijk dreigend en angstaanjagend. En van de gangen en ruimtes van het winkelcentrum wordt keurig gebruik gemaakt om steeds weer schuilplaatsen en vluchtwegen te vinden zoals dat, hoewel hier beduidend kleinschaliger, ook in Romero’s zombieklassieker het geval is. Het is allemaal netjes gedaan en de liefhebbers van dit soort ontwikkelingen zullen het dan ook weten te waarderen.

Wel zijn er wellicht wat minpuntjes te onderkennen. Veel nieuws heeft deze ‘Zombies & Cigarettes’ namelijk niet te bieden. Het zijn uitgangspunten en ontwikkelingen die in tal van zombiefilms voorkomen en waarin ook clichés aanwezig zijn: wat liefdesperikelen, een groep wellicht niet al teveel bij elkaar passende karakters die noodgedwongen moeten samenwerken, de locatie van – al zal dat hier vooral als een pluspunt gelden – het winkelcentrum zelf, de groep personen die we volgen en die langzaam wordt uitgedund door de uit alle hoeken en gaten onverwacht opduikende zombies… Ook rijzen er wat vraagtekens aangaande het ontstaan van de zombies en hoe ze bestreden kunnen worden. Een specifieke zombie ziet er opmerkelijk ongeschonden uit gezien de manier waarop hij als levend personage door de zombies aan stukken werd gescheurd. Maar het zijn niet al te grote minpunten in dit verhaal dat, al zal dat door de korte speelduur sowieso niet snel het geval zijn, geen seconde zal vervelen. Integendeel, het weet de aandacht er steeds bij te houden wanneer in een vlot maar niet afgeraffeld tempo een geslaagde mix van actie, spanning en horror wordt geboden.

Verdienstelijk acteerwerk van de acteurs wiens personages we door het verhaal volgen. Wellicht wat overtrokken macho gedrag van Javier Ríos als de zich als leider opwerpende Kendo, maar aan de andere kant kun je een zelfverzekerde leider in dat soort situaties wel gebruiken. Keurig werk ook van Samuel Gonzales als de geleidelijk zelfbewuster wordende Xavi en van Aroa Gimeno als zijn geheime liefde Carol. Tenslotte ook degelijk werk van Paco Hidalgo als de voor zijn redding vrij ondankbare en, hoewel begrijpelijk genoeg, nogal opportunistisch ingestelde ijscoman Anselmo. Het maakt deze ‘Zombies & Cigarettes‘ ondanks de qua ‘Cigarettes’ wat misleidende titel tot een geslaagde zombiefilm. Ondanks de korte speelduur weet de film keurig eenzelfde sfeer te bereiken zoals die ook in de ‘28 Days/Weeks Later’ zombiefilms aanwezig is. Jammer dus ook dat het geen langere speelduur kent want deze korte Spaanse zombiefilm is geslaagd en veelbelovend genoeg en had zich daar prima voor geleend. Al met al niet te missen dus voor de fans van zombie- en horrorfilms.

Frans Buitendijk