Taking Root: The Vision of Wangari Maathai (2008)

Regie: Alan Dater, Lisa Merton | 81 minuten | documentaire | Met: Wangari Maathai

‘Taking Root’ begint met een paar prachtige beelden van Kenia, het beeldschone landschap met de bergen, de riviertjes en de bomen. Wangari Maathai vertelt over haar jeugd in het mooie Kenia en hoeveel pijn het haar deed toen deze natuur niet meer was zoals zij het zich herinnerde. Dit is het begin van het indrukwekkend verhaal van de vrouw die met haar gevecht voor het behoud van de natuur uiteindelijk de Nobelprijs voor de Vrede won.

Wangari Maathai heeft het geluk gehad dat zij heeft mogen studeren. Ze heeft vijf jaar in Amerika gewoon en gestudeerd en kwam later terug naar Kenia om bij de universiteit van Nairobi te gaan werken. De vrouwen waarmee zij is opgegroeid hebben het niet makkelijk nu het landschap zo veranderd is. De rivieren zijn uitgedroogd, er is geen water meer. Het brandhout is schaars waardoor er minder goed gekookt kan worden met als gevolg dat de kinderen ziektes krijgen omdat ze ondervoed zijn. Maathai trekt zich deze problemen aan en richt de Green Belt Movement op. Deze organisatie betekende meer voor de inwoners van Kenia dan ze in eerste instantie had kunnen vermoeden. Er werden miljoenen bomen geplant waardoor de toekomst van Kenia er weer rooskleurig uitziet. Ook werd de bodemerosie op deze manier tegengegaan. Een ander groot voordeel van deze Green Belt Movement is dat de vrouwen door deze acties meer zelfbewust werden. Ze durfden voor zichzelf op te komen, met Maathai aan het voortouw.

Maathai heeft het begin gemaakt van het einde van de dictatuur in Kenia en door haar acties heeft zij veel teweeg gebracht. Dit heeft voor haar ook nare consequenties gehad, ze werd een aantal keer opgepakt onder het bewind van president Moi, en ze scheidde van haar man omdat hij niet met haar assertiviteit om kon gaan. De Nobelprijs van de Vrede die ze uiteindelijk won door haar acties is de kroon op haar werk.

Deze film van Alan Dater en Lisa Merton schetst een beeld van de strijd die deze vrouw heeft geleverd voor haar bijdrage aan de democratie in Kenia. Bijzondere en aangrijpende beelden laten zien hoe het Kenia in de tijd van de dictatuur eruit zag. De film vertelt het verhaal van een dappere vrouw die de strijd aan gaat met de wereld om haar heen. Dat deze vrouw veel betekend heeft voor de geschiedenis én de toekomst van Kenia mag duidelijk zijn. Dat er uiteindelijk een documentaire over haar leven zou worden gemaakt spreekt ook voor zich.

‘Taking Root’ is de moeite waard om te bekijken voor alle mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Kenia, of die geïnteresseerd zijn in de strijd van een vrouw die vecht voor de democratie en het behoud van de prachtige natuur.

Eveliene Sanders