Territories (2010)

Regie: Olivier Abbou | 95 minuten | horror | Acteurs: Cristina Rosato, Michael Mando, Roc LaFortune, Sean Devine, Nicole Leroux, Alex Weiner, Stephen Shellen, Tim Rozon, Vlasta Vrana, Caroline Redekopp, Nicola Woloz, Lena Kleine

Het scenario van de Canadese horrorfilm ‘Territories’ is vrijwel rechtstreeks afkomstig uit het draaiboek voor standaardscenario’s in horrorfilms: een groep jongeren rijdt nietsvermoedend en in vrolijke stemming in een auto na afloop van, in dit geval, een bruiloft. Al snel verandert deze zo onschuldige rit in een nachtmerrie wanneer ze een vreemdeling met kwade bedoelingen, in dit geval een tweetal douanebewakers, tegenkomen. In eerste instantie is er nog hoop dat de kwade bedoelingen van de mensen meevallen en dat ze heus niet zo kwaadwillig zijn als ze overkomen maar al snel blijkt ook dit niet het geval en worden de slachtoffers opgesloten in, in dit geval, kooien die in the middle of nowhere op de grens tussen de VS en Canada staan. Compleet aan hun lot overgelaten kunnen ze niet meer dan hopen dat de gijzelaars genadig zijn.

Zie hier het script van ‘Territories’ in een notendop. Een horrorfilm dus waarin de vijf slachtoffers, op één na allen tussen de twintig en de dertig jaar oud, na bij een grenscontrole gevangen te zijn genomen in kooien gestopt worden, zonder op het oog een duidelijke reden. Wat al snel volgt zijn een aantal redelijk ‘verplichte’ martelscènes waarbij de jongeren een nummer (letterlijk) gebrandmerkt krijgen. Jammer genoeg lukt het de makers ook in het vervolg van de film niet echt om de clichés van het horrorgenre te omzeilen met als gevolg een groot aantal nogal nare scènes. Zo zal menigeen wel even zijn gezicht wegdraaien wanneer een van de gegijzelden bij de ander een ontstoken kaak moet uittrekken. Zonder verdoving uiteraard.

De makers proberen om met ‘Territories’ een statement tegen vele hedendaagse gevangenissen, zoals het beruchte Guantánamo Bay, te maken. De uithoringstactieken die worden toegepast, de martelpraktijken in kooien en het uitputten van de ‘gevangenen’ die dagenlang geen eten en drinken krijgen en langdurig aan harde muziek worden blootgesteld; het gebeurt helaas allemaal nog te vaak in het heden. Hoe interessant deze keuze ook is, het maakt van ‘Territories’ helaas zeker geen geslaagde film. Het motief van de daders blijft de hele film lang veel te wazig. Van het tweetal Walter (Sean Devine) en Samuel (Roc LaFortune) komen we bijster weinig te weten. Hooguit dat Walter een voormalig militair is en gewerkt heeft op datzelfde Guantánamo Bay. Hij kan de sluiting van deze gevangenis en de tolerantie ten opzichte van buitenlanders maar moeilijk accepteren. Maar om dan uit frustratie maar lukraak jongeren te gijzelen en martelen raakt natuurlijk kant noch wal.

En er rammelt wel meer aan de film. Zo is het op zijn minst vreemd dat er van een zoektocht naar het vijftal geen sprake is. Op een enkeling na lijkt de politie het wel prima te vinden dat de vijf verdwenen zijn. Ook bij de wending die ‘Territories’ op het eind neemt, waarbij de focus ineens weg is van de slachtoffers en het accent zich verlegd op een privédetective die een laatste poging doet om de tieners te vinden, mogen vraagtekens geplaatst worden. Het lot van de jongeren lijkt ineens ondergeschikt en de wending voelt nogal vreemd aan. Toegegeven, met een zeer minimaal budget moet regisseur Olivier Abbou roeien met de riemen die hij heeft. De goede intenties zijn zichtbaar aanwezig maar helaas blijft het daarbij. Het resultaat is met ‘Territories’ een film geworden die buiten de doorgewinterde horrorliefhebber maar weinigen zal bekoren.

Martijn Scheepers

‘Territories’ verschijnt maandag 18 juni 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 5 juni 2012 te huur.