The 1000 Eyes of Dr. Maddin (2015)

Regie: Yves Montmayeur | 65 minuten | documentaire | Met: Kenneth Anger, Udo Kier, Guy Maddin, Stephen Quay, Timothy Quay, Isabella Rossellini, John Waters

Dat de titel van de documentaire ‘The 1000 Eyes of Dr. Maddin’ verwijst naar ‘Die 1000 Augen des Dr. Mabuse’ is geen verrassing. Fritz Langs laatste film is, net zoals veel van zijn eerdere werk, een klassieker in de filmgeschiedenis. Dat heeft veel te maken met zijn puntgave gevoel voor esthetiek. In het geval van de Canadese filmmaker Guy Maddin is dat niet anders.

Er zijn meer overeenkomsten. Maddin is wars van moderne, digitale filmpraktijken. Eerder geeft hij de voorkeur aan de filmstijlen en -technieken zoals die meer dan vijftig jaar geleden gemeengoed waren. Wat dat betreft toont hij zich een bekwaam leerling van Lang, die één van de technische grootmeesters van zijn tijd was. Dat de plot in zijn films vaak het onderspit delven, is niet onoverkomelijk. De visuele rijkdom waarmee Maddin zijn films overgiet, werken zo prikkelend dat het kijkgenot er niet minder door wordt. In deze tijden is dat een moedige insteek.

‘The 1000 Eyes of Dr. Maddin’ betoont eer aan de visuele kunstenaar. Dat doet het grotendeels in dezelfde, intuïtieve stijl zoals Maddin die zelf hanteert. Dat is slim, want zo wordt de relatieve ontoegankelijkheid van zijn werk toch goed voelbaar. Het oude filmmateriaal, de bewegende camera, de bewust slordige montage en de krakerige geluidsband. Het voelt allemaal aan als iets van decennia geleden. Het bijna vergeten filmidioom komt door dit kijkje achter de schermen weer helemaal tot leven. ‘The 1000 Eyes of Dr. Maddin’, hoewel soms wel heel amateuristisch, is als gevolg een zeer interessante documentaire. Niet alleen omdat het  inzicht geeft in het werk van Guy Maddin, maar ook omdat het ons leert over film in het algemeen.

Wouter Los

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 4 augustus 2016