The Addams Family (2019)

Recensie The Addams Family (2019) CinemagazineRegie: Greg Tiernan, Conrad Vernon | 87 minuten | animatie, komedie | Nederlandse stemmencast: Paul Groot, Monic Hendrickx, Tjitske Reidinga, Vajèn van den Bosch, Pip Pellens, Roman Derwig, Cees Geel, Raymonde de Kuyper, Lenette van Dongen, Raymond Thiry, Carel Struycken | Originele stemmencast: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Nick Kroll, Snoop Dogg, Bette Midler, Allison Janney, Martin Short, Catherine O’Hara, Titus Burgess, Jenifer Lewis, Elsie Fisher, Conrad Vernon, Aimee Garcia, Scott Underwood, Mikey Madison, Chelsea Frei, Pom Klementieff, Deven Green, Maggie Wheeler, Harland Williams

‘They’re creepy and they’re kooky, Mysterious and spooky, They’re all together ooky, The Addams Family’. Alleen al vanwege de theme song van componist Vic Mizzy die herkenbaar is uit duizenden heeft ‘The Addams Family’ op velen een onuitwisbare indruk gemaakt. De onheilspellende maar tegelijkertijd melodische klanken van de klavecimbel, gevolgd door het tweemaal knippen met de vingers en die oorwurm van een tekst; je doet mee, of je nu wilt of niet. The Addams Family werd eind jaren dertig gecreëerd door cartoonist Charles Addams, die de griezelfamilie als heerlijk tegendraads antwoord zag op de gladgestreken modelgezinnen in de Amerikaanse buitenwijken. De cartoon werd veelvuldig verfilmd, er kwamen series van (live action én animatie), boeken, videogames en zelfs een musical. Het hangt maar helemaal van je leeftijd af of je bij het horen van de namen Gomez en Morticia Addams John Astin en Carolyn Jones op je netvlies hebt of eerder denkt aan Raul Julia en Anjelica Huston. Zitten filmkijkers ook nu nog te wachten op de avonturen van Gomez, Morticia, hun kinderen Wednesday en Pugsley, familieleden Fester en Itt en de trouwe dienaren Lurch en Thing? Bij Universal Pictures menen ze van wel en dus werd The Addams Family nieuw leven ingeblazen. Met ditmaal Oscar Isaac in de rol van Gomez, Charlize Theron als Morticia en Chloë Grace Moretz en Finn Wolfhard kropen in de huid van hun kinderen. Dat zien we best voor ons! Helaas blijft het beperkt tot hun stemmen, want ‘The Addams Family’ (2019) is geen live action maar een animatiefilm, wat voor menigeen wellicht een kleine teleurstelling is.

Centraal thema in ‘The Addams Family’ is assimilatie: de eigengereide familie Addams wordt geacht zich aan te passen maar is dat geenszins van plan. Aan het begin van de film zien we Gomez en Morticia elkaar het jawoord geven, maar de plechtigheid wordt bruut verstoord door allerlei lomperiken met fakkels en hooivorken die eisen dat het ‘monsterlijke gespuis’ zijn heil elders zoekt. Het kersverse echtpaar vlucht weg en rijdt in alle haast een uit een inrichting ontsnapt wezen aan dat Lurch blijkt te zijn en met hen mee verder reist naar een verlaten spookslot op een door mist omhulde heuvel in New Jersey (volgens een van de meest geslaagde grappen van de makers een plek waar je nog niet dood gevonden wilt worden). Het met spinrag, stofwolken en geheime deuren gevulde kasteel blijkt de ideale woonplek te zijn voor het koppel. Fast forward naar dertien jaar later: Gomez en Morticia zijn inmiddels ouders van dochter Wednesday en zoon Pugsley, die elkaar dagelijks bestoken met pijl en boog, explosieven en andere wapens. Terwijl Wednesday benieuwd is naar wat er buiten de hekken van The Addams Family Mansion allemaal gebeurd, moet Pugsley zich voorbereiden op zijn ‘mazurka’, een volwassenwordingsritueel waarbij er moet worden zwaardgevochten. Iets waar hij helemaal geen zin in heeft; hij laat de boel liever ontploffen. Maar vooral voor Gomez betekent het heel veel als zijn zoon zich van zijn beste kant laat zien. Wednesday heeft haar ouders inmiddels zo ver dat ze naar school mag in het naburige plaatsje Assimilation (!), door de geslepen tv-persoonlijkheid en binnenhuisarchitect Margaux Needler (stem van Allison Janney) gekneed tot perfecte buitenwijk vol keurige huisjes met nette tuintjes. De familie Addams past uiteraard niet in haar perfecte plaatje en Margaux is bereid ver te gaan om hen weg te pesten.

‘The Addams Family’ weeft verschillende verhaallijntjes aaneen. Rode draad daarbij is het volwassen worden van de jongste twee telgen van de familie. Zowel Wednesday als Pugsley zoeken naar een manier om zichzelf te zijn: Wednesday wil graag naar school en met andere kinderen omgaan: ze raakt nota bene bevriend met de dochter van Margaux en choqueert haar ouders door met een eenhoornspeldje in haar haren en in een roze jurkje thuis te komen. Pugsley, sowieso al een minder interessant personage dan zijn zus, lukt het simpelweg niet om de zwaardvechttechnieken onder de knie te krijgen. Daar bovenop komt dan nog de verhaallijn rond Margaux en haar ‘assimilatieproject’; waarom ze wil dat alle huizen in het stadje op elkaar lijken wordt niet duidelijk. Het is voor een animatiefilm die zich hoofdzakelijk op kinderen richt wel behoorlijk veel om te kunnen overzien. Hier en daar zien we een aardige grap of leuke visuele vondst voorbijkomen (de knorrige huisgeest met ochtendhumeur is heel geslaagd, net als het stiekem naar ‘voetenporno’ kijken van Thing en de stropjes in Wednesdays vlechten), maar die zijn op één hand te tellen en beperken zich tot het eerste half uur. Voor de rest zijn het uitgekauwde grapjes die in elke versie van ‘The Addams Family’ de revue passeren. De animaties zijn niet hemelschokkend (de achtergronden zijn hier en daar zelfs ronduit lelijk) en de personages zijn ook allemaal net even anders dan je ze het liefst ziet.

De makers van ‘The Addams Family’, dat het uitstekend deed in de Amerikaanse bioscoopzalen, hebben al een tweede deel aangekondigd. Om je een beeld te geven: dit zijn de zelfde mensen die de schunnige animatiefilm ‘Sausage Party’ (2016) uitbrachten. ‘The Addams Family’ is zeker niet zo vulgair (helemaal niet eigenlijk), maar mist wel de broodnodige pit en die onvervalste charme die eerdere versies van de alom bekende griezelfamilie nou net zo onweerstaanbaar maakte.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 4 december 2019
DVD- en blu-ray-release: 2 april 2020