The Adventures of Young Indiana Jones: My First Adventure (2007)

Regie: Jim O’Brien, Michael Schultz | 85 minuten | actie, geschiedenis | Acteurs: Corey Carrier, Margaret Tyzack, Ruth de Sosa, Lloyd Owen, Kevin McNally, Rowena Cooper, Ashley Walters, Oliver Ford Davies, Pip Torrens, Tariq Alibai, Vic Tablian, Joseph Bennett, Tony Alleff, Tony Robinson, Keith Marsh, Leon Lissek, Abderrahim Ben Zbiri, My Alaoui Abdelkader Taleb, Omar Djiba, Mustapha Fathi, Abdelilah Khoudraji, Souini Bouchaib, Mohamed Chetouane, Mokhtar Mellali, Abdillah Tigouna, Elkhayat Abdeljabar, Chegra Abdellatif, My Driss Elmaarrouf, Abdelkader Channan, Abderrahim El Aadili, Neil Boulane, Mary Lynn Minouma, Boutalat, Khaltane Karim, Maryam Thompson

In het begin van ‘Indiana Jones and the Last Crusade’ (1989), het derde deel van de wereldberoemde filmreeks over de avontuurlijke archeoloog, werd een jonge Indiana Jones (River Phoenix) geïntroduceerd. Dat smaakte naar meer en bedenker George Lucas schreef een uitgebreide biografie van Henry Walton “Indiana” Jones jr. vanaf zijn kindertijd tot aan het begin van ‘Raiders of the Lost Ark’. Deze biografie werd uitgewerkt tot een televisieserie, de “Young Indiana Jones Chronicles” (1992-1993) genaamd, met Sean Patrick Flanery in de titelrol als tiener. Delen van de serie richtten zich op een negenjarige Indiana, gespeeld door Corey Carrier. Tot zover is het nog vrij makkelijk te volgen. Toen besloot Lucas in 1996 om de afleveringen van de serie uit te breiden en opnieuw in te delen, zodat er een serie van chronologische lopende afleveringen zou ontstaan, stuk voor stuk van speelfilmlengte. Hierdoor werden losse delen van afleveringen van de ‘Chronicles’ met elkaar verbonden, onder andere door het opnemen van nieuwe scènes. Grootste obstakel hierbij was de voortschrijdende leeftijd en groei van Corey Carrier, waarover later meer.

Onder de nieuwe titel ‘The Adventures of Young Indiana Jones’ is de serie op dvd uitgebracht, waarvan ‘My First Adventure’ de toepasselijk genaamde opening vormt. Het eerste avontuur van de jonge Indiana speelt zich af in Egypte en Tangiers in 1908. Het deel dat in Egypte speelt, is geschoten in 1991, als onderdeel van ‘Chronicles’ met als titel ‘Young Indiana Jones and the Curse of the Jackal’. Het deel dat in Tangiers speelt is in 1996 als nieuw materiaal geschoten. Indiana wordt op het pad van de archeologie en reizen gezet, als het gezin Jones een wereldreis gaat maken. Vader Henry Jones sr. (Lloyd Owen) doceert middeleeuwse talen en culturen en heeft een succesvol boek geschreven, waardoor hij overal ter wereld lezingen gaat houden. Moeder Anna (Ruth de Sosa), waarover de kijker in de films niet veel te weten komt, en Indiana gaan zelf ook mee. Er zijn duidelijke accentverschillen tussen de oudere Henry Jones (Sean Connery) die we tegenkomen in ‘The Last Crusade’ en de Henry Jones die hier opduikt en helemaal niet zo’n strenge kamergeleerde is. Owen doet zijn best om woorden, met name het bekende “Junior”, op dezelfde manier als Connery uit te spreken, maar slaagt hier maar half in. Storend is vooral het feit dat hij in het eerste deel bruine contactlenzen draagt om meer op Connery te lijken, maar in de in 1996 opgenomen opening en het Tangier-segment zijn (eigen) blauwe ogen heeft. De meest in het oog springende continuïteitsfout is de verspringende leeftijd van Corey Carrier tussen de verschillende onderdelen van ‘My First Adventure’. Aan zijn gezicht is duidelijk te zien dat hij in het laatste deel een paar jaar ouder is, wat een vreemd effect geeft.

In ‘My First Adventure’ komt Indy bij de piramide van Cheops de rondfietsende T.E. Lawence (Bennett) tegen, de eerste van de vele historische personages die hij op zijn reizen zou tegenkomen. Lawrence is een oud-leerling van Indy’s aanvankelijk verafschuwde lerares Mrs. Seymour (Margaret Tyzack) en helpt het tweetal uit de brand. Via een vriend van Lawrence komen ze bij de opgravingen van Howard Carter (Pip Torrens) in de Vallei der Koningen. (In werkelijkheid zou Carter in 1923 de tombe van farao Toetanchamon vinden). In aanwezigheid van Indiana wordt de mummie van een architect gevonden. Daarop wordt Lawrence’s vriend, die de tombe bewaakte, vermoord en een waardevol juweel van een hoofdband gestolen. Door het opnieuw monteren van de ‘Chronicles’ afleveringen wordt deze diefstal niet opgelost en reist het gezin Jones naar Tangier, waar Indiana waardevolle lessen leert over slavernij, als hij vriendschap sluit met de huisslaaf Omar (Ashley Walters) en ze met zijn tweeën ontvoerd worden. Het is aan Walter Harris (goede rol van Kevin McNally) om te proberen hen vrij te krijgen. Van de dapper klinkende aankondiging in de samenvatting klopt dan ook weinig.

Het eerste avontuur van Indiana Jones is niet bijster interessant om verfilmd te zien worden. Er is niet veel actie te beleven en het hele verhaal is duidelijk voor kinderen geschreven. De elementen die spannend bedoeld zijn, zullen alleen voor jonge tieners wellicht nagelbijtend zijn. Wat vast wel goed werkt voor kinderen, is het wekken van interesse voor geschiedenis. Hoewel de feiten niet altijd kloppen, wordt het begin van de 20e eeuw goed uitgebeeld en het is niet moeilijk voor te stellen dat jonge kijkers net zo gefascineerd raken als de jonge Indiana door de mysterieuze en veelomvattende historische zaken die hij tegenkomt. Als kinderserie is het redelijk geslaagd, maar het zal weinig nieuwe fans maken onder diegenen die voor de (meeste van de) films een warm plekje in zijn of haar hart heeft. Er is weinig specifiek herkenbaars aan, wat aan de klassieke Indiana Jones doet denken. De personages hebben weinig tot geen binding met de geliefde personages uit de films en Carrier krijgt soms de vreselijkste uitroepen van vreugde of verbazing in zijn mond gelegd. Hoewel het altijd moeilijk is om een goede kindacteur te vinden, laat Carrier weinig zien wat noopt tot het volgen van zijn verdere leven totdat Flanery/Phoenix en Harrison Ford de rol overnemen.

Hans Geurts