The Adventures of Young Indiana Jones: Passion for Life (2007)

Regie: René Manzor, Carl Schultz | 86 minuten | actie, geschiedenis | Acteurs: Corey Carrier, Margaret Tyzack, Ruth de Sosa, Lloyd Owen, Danny Webb, Jean-Pierre Aumont, Isaac Senteu Supeyo, James Gammon, Paul Freeman, Lukas Haas, Tim Machin, Edward Tudor-Pole, Paul Birchard, Toby Stark, Ivana Sprachalova, Ludek Nesleha, Naini Ole Meshesh, Eric Viellard, Nathalie Cardone, Robert Manuel, Ron Berglas, Armand Meffre, Jean-Pierre Hutinet, Craig Crosbie, Gary Whelan, Olga Michalkova, Jozef Ruzicka, Jirí Ruzicka, Michaela Flenerova, Jitka Sedlácková, Tomás Hanák, Alice Dvorakova, Jirí Patocka

Na Brits Oost-Afrika en Marokko bezocht te hebben in het eerste deel van ‘The Adventures of Young Indiana Jones’ gaat deze aflevering, getiteld ‘Passion for Life’ in Afrika verder, voordat de familie Jones, vader Henry Sr. (Lloyd Owen), moeder Anna (Ruth de Sousa), Indiana (Corey Carrier) en de lerares Miss Seymour (Margaret Tyzack), verder reist naar Parijs. Een toepasselijk gekozen titel, aangezien de bepaald niet bedaagde president Theodore Roosevelt in het eerste segment centraal staat en wereldberoemde schilders als Picasso, Rockwell en Degas in het tweede. Als rode draad is het echter wel wat mager. De twee segmenten hebben helemaal niks met elkaar te maken en zijn enkel samengevoegd om aan de wens van bedenker en maker George Lucas tegemoet te komen om afleveringen van speelfilmlengte te maken. Hiertoe werden onderdelen van oude afleveringen van de “Young Indiana Jones Chronicles” opgeknipt en door nieuw geschoten scènes met elkaar verbonden. Deze extra overbruggingsscènes zijn echter een paar jaar later gefilmd, waardoor hoofdrolspeler Corey Carrier er soms aanzienlijk ouder uit ziet. En waarom heeft Lloyd Owen in de nieuwere scènes zijn bruine contactlenzen (om op de filmversie van Henry Jones Sr, gespeeld door Sean Connery, te lijken) niet meer in? Dachten de makers nu echt dat dat niemand zou opvallen?

Het aardigste element van het tweede deel van de ‘Adventures’ is dat Paul Freeman ook meespeelt. In ‘Raiders of the Lost Ark’ was hij Indy’s rivaal Belloq, nu heeft hij een piepklein rolletje als de ontdekkingsreiziger en jager Frederick Selous. Later in de reeks ‘Adventures’ duikt hij nogmaals op.

Het thema dat centraal staat, ‘Passion for Life’ heeft weer duidelijk een opvoedkundig karakter. Doel van deze serie is niet de actie, humor en stunts van de films in het leven te roepen, maar een vooral jong publiek interessante dingen leren. Het tweede segment in Parijs slaagt daar beter in dan het deel rond de jachtpartij met oud-president Roosevelt. Voor een kleurrijk figuur als Theodore “Teddy” Roosevelt, die zijn sporen op zulke uiteenlopende terreinen verdiende als politicus, jager, schrijver, militair en (natuur)historicus, wordt hij door James Gammon eigenlijk nog behoorlijk bedaard gespeeld. Het segment speelt zich af in 1909, toen Roosevelt het presidentschap net had neergelegd en ook in werkelijkheid op safari ging in Afrika samen met zijn zoon Kermit (Tim Machin). Maar Roosevelt was in 1909 pas vijftig en een energieke man die inderdaad een passie voor het leven had. Hier komt merkwaardig genoeg maar weinig van terug in het eerste deel. Wel zijn er een aantal kleinere verwijzingen naar zijn leven en karakter, maar echt passievol is Gammon amper te noemen. Wel leert Roosevelt Indiana schieten en wordt hij door Indy ervan weerhouden om meerdere exemplaren van een zeldzame antilopensoort dood te schieten. Dit is wellicht geïnspireerd door een beroemd voorval, waarbij Roosevelt het niet over zijn hart kon verkrijgen om een beer te doden, wat een slimme marketeer gebruikte om de knuffelbeer naar hem te vernoemen.

Dit in tegenstelling tot Danny Webb, die zijn interpretatie van een toen nog besnorde Pablo Picasso van een haast manische energie voorziet. Dit deel is zoals gezegd het meest leerzaam, al is het uitgangspunt dat Indiana Jones over de meest beroemde mensen uit zijn tijd blijft struikelen, in dit deel al ongeloofwaardig. En dan moeten er nog flink wat beroemdheden komen. Op sleeptouw genomen door een piepjonge Norman Rockwell (Lukas Haas), komt Indy terecht in de kunstenaarswereld van Parijs en leert hij nog het één en ander over dames van lichte zeden. Echt van de grond wil het echter nog allemaal niet komen. Daarvoor is de jonge Indiana gewoonweg te passief. En dat is niet echt wat we van de volwassen archeoloog en avonturier gewend zijn. De versie van Harrison Ford heeft wel degelijk een ‘Passion for Life’. De alsmaar met grote ogen rondkijkende Corey Carrier moet nog een hoop leren.

Hans Geurts