The Amsterdam Kill (1977)

Regie: Robert Clause | 88 minuten | actie, drama | Acteurs: Robert Mitchum, Richard Egan, Leslie Nielsen, Bradford Dillman, Keye Luke, George Cheung, Sing Chen, Stephen Leung, Billy Chan, Ching-Ying Lam, Biao Yuen, Wah Yuen, Fred Pope

‘The Amsterdam Kill’ is het type actiefilm waarvan er in de jaren zeventig veel zijn gemaakt. Rauw, grof en bloedserieus. Robert Mitchum, de Hollywood-ster op leeftijd, is ex-agent Quinlan in een verhaal dat van hot naar her springt. Niettemin is de ontwikkeling die Quinlan doormaakt boeiend en interessant. De film bevat een aantal flink gewelddadige scènes. Het is altijd interessant wanneer door de wol geverfde Hollywood-acteurs hun opwachting maken in actiefilms. Robert Mitchum (‘Cape Fear’, 1962) is in ‘Amsterdam’ een agent in ruste, nadat hij drugsgeld jatte. Zijn oude gezicht en trieste ogen passen goed bij een man die altijd eerlijk was en het zichzelf nu vreselijk kwalijk neemt dat hij ‘fout’ was. Mitchum presenteert zich als een grootheid. Zijn gestalte en uitstraling zijn vaak te veel voor de hem omringende acteurs.

Mitchum werd voor ‘Amsterdam’ geafficheerd als een soort van Clint Eastwood, maar dat is hij niet en de film haalt niet het niveau van de ‘Dirty Harry’-reeks. Toegegeven: Mitchum is ook een man van weinig woorden, maar hij mist de branie en zelfspot van Eastwood. Wat ook niet helpt is dat de verhaallijn vooral in het eerste gedeelte van hot naar her springt. Beter is de ontwikkeling die hoofdpersoon Quinlan doorloopt wanneer hij steeds meer verstrikt raakt in een web van intriges. Quinlan wil bewijzen dat hij wel degelijk een goede agent is, maar wordt gedwarsboomd vanuit onverwachte hoek.

Voor een film die ‘The Amsterdam Kill’ heet, spelen de gebeurtenissen zich wel veel af in andere plaatsen dan de hoofdstad van Nederland. De eerste helft neemt je mee naar Hongkong, waar Quinlan samen met Amerikaanse ex-collega’s probeert om drugscriminelen in te rekenen. Later verplaatst het verhaal zich inderdaad naar de Amsterdamse grachten om niet veel later verder te gaan in Utrecht, dat volgens de makers in een afgelegen weiland ligt. Mitchum en zijn kompaan George Cheung raken intussen verzeild op het bloemencorso van Aalsmeer, zodat het met de promotie van Nederland wel snor zit.

‘The Amsterdam Kill’ bevat nogal wat gewelddadige scènes. Tijdens een brute overval aan het begin van de film worden talrijke Chinezen gedood en krijgt een hevig smekende meneer de volle laag. Later, wanneer de politie van Hongkong probeert een drugspand te bestormen, gaan er wederom een hoop mensen naar een andere wereld. Dieptepunt is de executie van een aantal vastgebonden mensen die een voor een worden doodgeschoten. Mitchum doet ook een duit in het zakje wanneer hij met een bulldozer een complete tuinkas aan diggelen rijdt en en passant een dozijn Chinezen de dood in jaagt. ‘Amsterdam’ is een film voor liefhebbers van ware jaren zeventig-actie. De film is rauw en weinig verhullend. De cynische toon en conclusie van de film zijn typerend voor veel films die verschenen na het Watergate-schandaal en de oorlog in Vietnam. De regie van Robert Clause (‘Enter the Dragon’) is bij tijd en wijlen helaas van ondermaats niveau. Mitchum is de Hollywood-corryfee die alle andere acteurs in de schaduw zet, maar ook hij kan niet verhinderen dat de film blijft steken in de grauwe middelmaat.

Robbert Bitter