The Believer (2001)

Regie: Henry Bean | 98 minuten | drama | Acteurs: Ryan Gosling, Summer Phoenix, Theresa Russell, Billy Zane, A.D. Miles, Joshua Harto, Glenn Fitzgerald, Garret Dillahunt, Kris Eivers, Joel Garland, Elizabeth Reaser, Dean Strober, Judah Lazarus, Ronald Guttman, Heather Goldenhersh, Jack Drummond, Sig Libowitz, James G. McCaffrey, Jacob Green, Frank Winters, Peter Meadows

In dit fascinerende verhaal krijg je langzaam inzicht in de gedachtenwereld van Daniel Balint (Ryan Gosling). Deze jongeman heeft een orthodox joodse opvoeding ‘genoten’ maar geniet daar nu niet meer van. In tegendeel zelfs, zijn kennis over joods zijn en wat dat betekent heeft een anti-semiet van hem gemaakt. Hij sluit zich dan ook aan bij een fascistische beweging. Daniel is te intelligent voor zijn geloof, zijn kennis past hij heel eigengereid toe. Hij vindt joden arrogant terwijl hun God juist tegen hen zegt dat ze niets zijn.

Het is een ingewikkelde materie, maar uiterst interessant. ‘The Believer’ neemt je mee in het jodendom, laat je ruiken aan haar gewoonten en tradities, geeft je inzicht in joodse gebruiken maar gaat net niet diep genoeg. Je blijft daarom toch een beetje aan de zijkant staan. Daniels beweegredenen om fascistisch te worden zijn daarmee net niet helemaal goed te verklaren.

Aan de andere kant laat de film ook de stereotype fascist zien. De vooroordelen die altijd gebruikt worden bij antisemitisme worden hier uitvergroot. Maar ook de onwetendheid, oppervlakkigheid en stupiditeit van de doorsnee fascist wordt belicht op een intelligente manier. Daniel leer je kennen als een agressieve jongen die met zichzelf geen raad weet maar hij weet je toch te boeien en mee te nemen in wat er dan toch speelt in die wereld. Daar waar je normaal afhaakt omdat het jouw wereld niet is, wordt je nu meegenomen. De liefde en je afkomst zijn gelukkig ook in twee elementen in het leven die je niet kunt verloochenen. Zo ook niet in deze film.

Summer Phoenix speelt de eveneens bij de fascisten aangesloten Carla Moebius en samen komen zij toch dichter bij elkaar dan je in deze absurde wereld zou verwachten. De casting van Ryan Gosling voor de hoofdrol van Daniel Batlin is een fantastische keuze. Deze acteur heeft het talent zichzelf neer te zetten als een rücksichtslose skinhead terwijl hij met hetzelfde kapsel en uiterlijk een meelijwekkende figuur kan neerzetten. Daniel daagt gedurende de hele film God uit, en uiteindelijk kan God niet anders dan zijn uitdager te antwoorden. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard.

Miranda van der Hoek