The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)

Regie: Andrew Adamson | 147 minuten | avontuur, familie, fantasie | Acteurs: Ben Barnes, Liam Neeson, Georgie Henley, William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Warwick Davis, Peter Dinklage, Shane Rangi, Sergio Castellitto, Pierfrancesco Favino, Alicia Borrachero, Cornell John, Vincent Grass, Predrag Bjelac, Damián Alcázar, Simón Andreu

“You may find Narnia a more savage place than you remember,” waarschuwt dwerg Trumpkin de Pevensie kinderen. Dit is inderdaad het grote verschil met ‘The Lion, the Witch and the Wardrobe’. Het is 1300 jaar later en de wereld van Narnia is gewelddadiger geworden sinds de kinderen het land verlaten hebben. Dat ondervindt ook Lucy Pevensie: ze was gewend dat alle dieren konden praten en aardig waren tegenover mensen, nu wordt ze aangevallen door een Grizzly beer. In Narnia is veel veranderd. Het land wordt nu op gewelddadige wijze geregeerd door koning Miraz. ‘Prince Caspian’ kent dan ook meer gevechtsscènes en grote veldslagen dan het eerste deel. De zwaardgevechten en slagvelden doen sterk denken aan de gevechten uit ‘The Lord of the Rings’. Dit is op zich niet vreemd: schrijvers C.S. Lewis en J.R.R. Tolkien overlegden veel tijdens het schrijven van hun boeken. Er zijn twee grote gevechten in de film die allebei goed in beeld gebracht zijn. Special effects worden daar ook veelvuldig bij gebruikt en die zijn van hoog niveau.

‘The Chronicles of Narnia: Prince Caspian’ begint zonder introductie, zodat de kijker meteen kan instappen in het nieuwe avontuur. Toch is het geen probleem als je het eerste deel niet gezien hebt, omdat het verhaal grotendeels op zichzelf staat. Wel wordt er gesproken over karakters uit deel één waaronder de pratende bevers en Mr. Tumnus, die in dit vervolg niet terugkeren. Wel zijn er nieuwe wezens waaronder dwergen, minotaurs, centaurs (half mens- half paard) en pratende dieren waaronder een das en een aantal muizen. De leukste nieuwkomers zijn de dwergen Trumpkin en Nikabrik, gespeeld door respectievelijk Peter Dinklage en Warwick Davis, en Reepicheep. Reepicheep is een muis met leuke one-liners die maar al te graag ten strijde trekt met zijn zwaard; zijn ego is dan ook groter dan zijn lichaam.

De acteurs die de rollen van Lucy, Edmund, Peter en Susan Pevensie op zich nemen, zijn allemaal gegroeid in hun rollen en zetten een waardige prestatie neer. Acteur Ben Barnes maakt zijn acteerdebuut en geeft een degelijke vertolking van Prins Caspian. In de vorige film speelde Tilda Swinton een gedenkbare rol als de Witte heks, haar zien we nog even kort terug. De schurk komt ditmaal in de vorm van Koning Miraz, een sterke rol van Sergio Castellitto.

Met deze tweede film is regisseur Andrew Adamson bezig met een interessante filmreeks die actie, avontuur en humor goed combineert. Al zullen zijn films niet de status van ‘The Lord of the Rings’ halen, heeft hij wel twee goede fantasy films op zijn naam staan. ‘Prince Caspian’ is zelf iets beter dan zijn voorganger. Dat toont aan dat de cineast op de goede weg zit. Wie zich vermaakt heeft bij het eerste deel zal dit vervolg zeker kunnen waarderen.

Marvin Heineman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 juli 2008