The Colour of Your Socks: A Year with Pipilotti Rist (2009)

Regie: Michael Hegglin | 52 minuten | documentaire | Met: Pipilotti Rist

Bij de dvd van de neohippie kunstfilm ‘Pepperminta’ (2009) van de Zwitserse kunstenares Pipilotti Rist zit ook een dvd met extra’s; een van die extra’s is de minidocu ‘The Colour of Your Socks’. De minidocu belooft een jaar uit het leven van Pipilotti te zijn, maar het zou net zo goed een maand kunnen zijn, want veel verscheidene zaken uit Pipilotti’s leven krijgen we niet te zien. De docu toont ons een aantal momenten uit de draaidagen voor de film ‘Pepperminta’, verder enkele installaties zoals een reusachtige sofa en een piepkleine gillende vrouw onder een gat in het tapijt, en vooral veel voorbereidingen voor haar multimedia installatie ‘Pour Your Body Out’ (2009) in The Museum for Modern Art in New York (MoMa).

Veel meer dan een collectie van deze momenten bij elkaar gehouden door tussentitels is ‘The Colour of Your Socks’ niet, maar dat neemt niet weg dat de minidocu toch een aardig beeld weet te scheppen van de kunstenares die in een diversiteit van opvallende kledij een sympathieke indruk maakt. Pipilotti relativeert zichzelf en haar kunst: in een grappige scène waarin ze op de grond naar een videoprojectie ligt te kijken, merkt ze tegen iemand op dat ze ditmaal zichzelf heeft verbeterd, waarop de ander zegt: ‘bedoel je qua pixels?’.
Pipilotti hoopt dat haar kunst mensen dichter bij elkaar brengt en dat is toch een fijne positieve boodschap in een moderne kunstwereld, waar veel kunstenaars toch met de ziel onder de arm lopen en vooral hun ergste nachtmerries verkopen aan het publiek (Mike Kelley…).
Pipilotti’s video installaties bestaan uit zeer kleurrijke beelden van Heidi-achtige meisjes in tulpenvelden die samen met een wrattenzwijntje appeltjes van de grond verslinden, inclusief wat hippie natuur bloot en een dikke saus psychedelische effecten. Het gaat bij Pipilotti om het lichaam en vooral de beleving van het lichaam, het zintuigelijke: voeten in een plas met water, wroetende handen in de aarde, blote Heidi kruipend door het gras.

En als de beelden niet interessant genoeg zijn dan werden ze dat wel toen ze extreem groot op de muren en plafond van het MoMa werden geprojecteerd waar mensen op zachte tapijten op hun sokken konden chillen, of beter nog aan yoga konden doen. Want dat is waar de titel van de expositie op slaat: buig voorover, armen in de lucht, benen alle kanten op – pour your body out! En natuurlijk schoenen uit – en als advies voor de suppoosten die moeten dealen met het taaie New Yorkse publiek dat niet graag afstand wil doen van hun schoeisel, ‘probeer het met een komische vraag, bijvoorbeeld: what is the colour of your socks?’

Alberto Ciaccio

‘The Colour of Your Socks: A Year with Pipilotti Rist’ verschijnt 16 april 2013 op DVD en blu-ray (als extra op ‘Pepperminta’).