The Disappointments Room (2016)

Recensie The Disappointments Room CinemagazineRegie: D.J. Caruso | 89 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Kate Beckinsale, Mel Raido, Duncain Joiner, Lucas Till, Michaela Conlin, Michael Landes, Marcia DeRousse, Celia Weston, Charles Carroll, Ella Jones, Gerald McRaney, Jennifer Leigh Mann, Joely Fisher

Het is een beproefd startpunt voor griezelfilms: gezin maakt een nieuwe start na een traumatische gebeurtenis. In ‘The Disappointments Room’ sleept David Barrow (Mel Raido) zijn vrouw Dana (Kate Beckinsale) en zoontje Lucas (Duncan Joiner) mee naar een oud landhuis om de wiegendood van dochtertje Catherine te verwerken. Op het platteland kan het gezin ontsnappen aan het jachtige stadsleven, hun eigen groenten verbouwen, shoppen bij de boerenmarkt… David ziet het al helemaal voor zich. Dana heeft eigenlijk geen zin om haar leven nog verder overhoop te gooien, maar heeft als architect met het opknappertje in ieder geval genoeg omhanden.

Achter een kast vindt Dana een kamer die niet op de bouwtekening staat. Volgens de dame van het lokale antiquariaat is dit een zogenaamde ‘teleurstellingenkamer’, waar voorname families mismaakte kinderen opsloten om ze uit het zicht van de buitenwereld te houden. Vaak leidden deze kinderen een treurig bestaan en stierven ze jong door ziekte of zelfmoord. Als Dana angstige visioenen krijgt van een misvormd meisje en een oude man gaat ze op onderzoek uit. Wat is er gebeurd in de teleurstellingenkamer en wat betekent dit voor haar eigen gezin? Ondertussen begint David zich af te vragen of zijn vrouw haar pillen nog wel slikt.

Het scenario voor ‘The Disappointments Room’ werd geschreven door regisseur D.J. Caruso (‘Disturbia’) en acteur Wentworth Miller, bij velen beter bekend als de leukerd uit “Prison Break”. Met de teleurstellingenkamer behandelen ze een fenomeen dat maar weinig mensen kennen, maar helaas kiezen Caruso en Miller voor de bekende weg. Het sterkste element van het verhaal, de tragiek van kinderen die hun leven in eenzaamheid slijten, krijgt nergens de aandacht die het verdient. Hierdoor is ‘The Disappointments Room’ niet veel meer dan een standaard haunted house-film, die bovendien nergens echt eng wordt.

Ook met de personages wil het niet vlotten. David irriteert als blije eikel die zijn vrouw dwingt tot dingen die ze niet wil – welke hork organiseert er een dinner party op de verjaardag van zijn overleden dochter? – en Dana is een haaibaai die bijzonder zuur uit de hoek kan komen. Daardoor is het moeilijk om met dit gezin mee leven. Alleen bij de knappe klusjesman Ben (Lucas Till) lijkt Dana een beetje te ontdooien, maar deze verhaallijn eindigt abrupt en heeft daardoor weinig impact. De weinig elegante ontknoping maakt de zaak er niet beter op. We kunnen natuurlijk grappen maken over ‘The Disappointments Room’ en teleurstellingen, maar die laten we liggen.

Paula Koopmans

Waardering: 2

DVD-release: 17 oktober 2017