The Hard Corps (2006)

Regie: Sheldon Lettich | 110 minuten | actie, thriller | Acteurs: Jean-Claude Van Damme, Razaaq Adoti, Vivica A. Fox, Peter Bryant, Ron Bottitta, Viv Leacock, Adrian Holmes, Mark Griffin, Ron Selmour, Aaron Au, Dexter Bell, Julian Christopher, Nneke Croal, Sharon Amos, Doron Bell, Jonathan Mubanda, Brandi Alexander, Sean Allan, Chad Riley, Jonathan Ndukwe, Tegan Summer, Robert Pike Daniel, Craig Young, Daniel B. Melles

Aan het begin van de film zien we Jean-Claude Van Damme (‘Kickboxer’) in een veteranen hospitaal. Mocht je enige twijfel hebben over wat voor ziekenhuis het is, dan helpt de cliché muziek je wel in de juiste richting denken. Hij is aan het mijmeren over zijn leven als soldaat en je ziet een flashback naar een Midden-Oosterse locatie zodat je weet dat het een relatief nieuwe film betreft. Laat je echter niet voor de gek houden: dit is een actiefilm zoals ze in de jaren tachtig grondig wisten te verprutsen. Regisseur Sheldon Lettich laat zien sinds die jaren niets geleerd te hebben (of juist heel goed gekeken te hebben naar de rotzooi van die tijd).

Mocht je twijfelen over de gemiddelde acteerkwaliteit van de spelers, bedenk dan dat Van Damme hierin een van de betere spelers is. Jammer alleen dat hij zijn accent verschrikkelijk heeft aangedikt. Zonder ondertiteling is hij practisch niet te verstaan. Een beetje het Stallone idee van vroeger: beter als je gewoon je mond dicht houdt en gaat vechten.

De actie in ‘The Hard Corps’ is een bijeengeraapt zootje. Het ene moment schiet iedereen met volautomatische geweren, het andere moment zien we volkomen onlogische vechtpartijen. Het gevecht tussen kickboxer Van Damme tegen bokser Razaaq Adoti (‘Doom’) is dan nog wel interessant om te zien (die halve ster moet ergens vandaan komen). Er is verder geen spanning of iets boeiends in deze film te ontdekken.

De twee schrijvers die aan ‘The Hard Corps’ werkten hadden duidelijk geen contact met elkaar, want naast een vage hoofdlijn is er weinig touw aan vast te knopen. Maak er een leuk drinkspelletje van en neem een slok van het een of ander bij elke plothole. Gegarandeerd dat je dronken bent aan het eind van de 110 minuten ellende.

Roland Torenbeek