The Holcroft Covenant (1985)

Regie: John Frankenheimer | 112 minuten | thriller | Acteurs: Michael Caine, Anthony Andrews, Victoria Tennant, Lilli Palmer, Mario Adorf, Michael Lonsdale, Richard Münch, Alexander Kerst, Michael Wolf, Hugo Bower, Tharita Olivera de Sera

Liefhebbers van spionage en complotten komen aan hun trekken bij John Frankenheimer’s ‘The Holcroft Covenant’. Prijzenswaardig aan de film zijn vooral een interessant verhaal en Michael Caine, als zoon van een Duitse generaal uit de Tweede Wereldoorlog. De positieve aspecten zijn echter ternauwernood voldoende voor een acceptabele film.

Het uitgangspunt van ‘The Holcroft Covenant’ is weliswaar origineel, maar de uitwerking laat te wensen over. In het begin van de film zien we drie hooggeplaatste Nazi’s die zich keren tegen hun leider, Adolf Hitler. Zij hebben geld opzij gezet dat niet alleen bedoeld is voor hun kinderen, maar ook om het Nazi-gedachtegoed in de toekomst de kop in te drukken. Noel Holcroft (Caine) is de zoon van één der drie Nazi’s. Wanneer hij begin veertig is, verneemt hij van een Zwitserse bankier (Michael Lonsdale) dat hij de beschikking krijgt over een onvoorstelbaar hoog geldbedrag: 4,5 miljard dollar!

Het is op zijn minst moeilijk voor te stellen dat één persoon de bevoegdheid krijgt over zo’n astronomische geldsom. De zoon en dochter van de twee andere Nazi-officieren hebben ook zeggenschap, maar toch. Het is moeilijk te bevatten dat een aantal Nazi’s er vanuit gaat dat hun kinderen op het rechte pad blijven en over de nuchterheid beschikken om miljarden uit te geven aan positieve doelen. Zoals gezegd, het is een origineel, bijna idealistisch, uitgangspunt maar niet bijster reëel. Het duurt dan ook niet lang voordat Caine moet rennen voor zijn leven, want waar geld is, ontstaat rottigheid.

Uitgezonderd Caine en Lonsdale, presteert een aantal hoofdrolspelers ondermaats. Met name de zoon en dochter van de Duitse officieren, respectievelijk Mario Adorf en Victoria Tennant, overacteren. Gelukkig zet Michael Caine een goede rol neer als Holcroft, die eigenlijk niets van doen wil hebben met zijn foute vader. Caine moet echter alles uit de kast halen om zijn rol goed te vervullen. Michael Lonsdale onderscheidt zich in positieve zin als Zwitserse bankier die Caine droogjes op de hoogte stelt van de onvoorstelbare erfenis. Lonsdale, gezegend met een karakteristiek hoofd, speelde slechterik Hugo Drax in de James Bond-film ‘Moonraker’ uit 1979.

‘The Holcroft Covenant’ is niet de sterkste speelfilm van John Frankenheimer. De regisseur, met onder andere ‘The French Connection II’ uit 1975 en ‘Ronin’ uit 1998 op zijn naam, schotelt je met ‘Holcroft’ een gelikte film voor. Sommige shots komen als “gemaakt” en onnatuurlijk over. Staat tegenover dat Frankenheimer’s filmtechniek varieert van opvallend tot origineel. Hij maakt veelal gebruik van close-ups en de handcamera: technieken de je als het ware de film in trekken. Meest opvallend zijn echter de scheve shots en cameraposities vanaf de grond, die de soms bizarre gebeurtenissen accentueren.

De film speelt zich af in diverse Europese steden, zoals Londen, Berlijn en Genève hetgeen mooie plaatjes oplevert. Nadeel is dat het vele reizen van de hoofdrolspelers van de ene naar de andere stad voor onrust zorgt; de aandacht verslapt. Desondanks is ‘The Holcroft Covenant’ een redelijke thriller met een Michael Caine in vorm.

Robbert Bitter