The Matrix (1999)

Regie: Andy Wachowski, Larry Wachowski | 136 minuten | actie, thriller, science fiction | Acteurs: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster, Joe Pantoliano, Marcus Chong, Julian Arahanga, Matt Doran, Belinda McGlory, Anthony Ray Parker, Paul Goddard, Robert Taylor, David Aston, Marc Gray   

What is The Matrix? Dit is de hamvraag in de film. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Je hebt natuurlijk ‘The Matrix’, het verhaal, waarbij twee werelden naast elkaar bestaan. De schijnwerkelijkheid, ‘The Matrix’ en de werkelijkheid. De schijnwerkelijkheid is te vergelijken met een droomwereld die in de hersenen van de mensen wordt geprojecteerd. De werkelijkheid is dat de wereld nagenoeg is vergaan en dat de mensheid in leven wordt gehouden door de machines, die de heersschappij van de mensheid hebben overgenomen.

‘The Matrix’ is ook een film, die vooral in groene tinten is gefilmd. Vanaf de openingscredits, waarin we groene letters over het scherm zien rollen tot de scènes waarin de hoofdpersonages verschijnen blijft groen een belangrijke en steeds terugkerende kleur.

Groen is ook de kleur van het scherm waarvoor de meeste actiescènes zijn geschoten, waarbij de broertjes Wachowski gebruik hebben gemaakt van een nieuwe filmtechniek. Deze techniek wordt door hun zelf “Bullet-time Photography” genoemd. De essentie van deze techniek is de snelheid waarmee enorme vertragende beelden worden gefilmd (soms wel tot 12.000 frames per seconde). Producer Joel Silver vergelijkt deze techniek met “full-cell animation” dat veelvuldige in animé wordt toegepast. De Wachowski’s zijn de eerste die deze ‘flo-mo’gebruiken buiten de animé. Een revolutionaire toepassing, die later vast veelvuldig zal worden gekopieerd. In ‘The Matrix’ worden overigens de groene schermen later prachtig ingevuld met gedetailleerde achtergronden.

De filmtechniek zorgt voor spectaculaire actiescènes en geven de film een extra dimensie. Wat voorheen nog onmogelijk was, is nu mogelijk. Denk hierbij aan de flitsende openingsscène. Het verhaal dat door de acteurs uitstekend wordt gebracht heeft veel overeenkomsten met de bijbel. De kijker zal zeker naar gelang zijn of haar bijbelkennis een aantal herkenningspunten vinden.

Gezien het verloop van de film en de diepgang van het verhaal is het al gauw duidelijk dat de film nog een sequel krijgt. Of de sequel een nieuw schokeffect teweeg zal brengen moeten we afwachten. Voorlopig luidt het advies ‘follow the white rabbit’ en neem de rode pil. En stap buiten ‘The Matrix’.

Lodi Meijer

Waardering: 5

Bioscooprelease: 17 juni 1999
4k UHD-release: 23 mei 2018