The Nativity Story (2006)

Regie: Catherine Hardwicke | 101 minuten | drama | Acteurs: Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Hiam Abbass, Shaun Toub, Ciarán Hinds, Shohreh Aghdashloo, Stanley Townsend, Alexander Siddig, Nadim Sawalha, Eriq Ebouaney, Stefan Kalipha, Alessandro Giuggioli, Farida Ouchani, Saïd Amadis

Voor de niet bijbelvaste lezers onder ons nog even alles op een rijtje. De ouders van Maria zijn arm en ze wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt aan Jozef om het aantal monden dat gevoed moet worden te verminderen. Van haar ouders moet ze zich een jaar lang in alle opzichten gedragen als een getrouwde vrouw, maar vrijen met Jozef mag niet. Als maagd raakt ze echter zwanger van de Heilige Geest.

Voordat haar zwangerschap zichtbaar wordt, reist ze in opdracht van de aartsengel Gabriel (Alexander Siddig) naar haar nicht Elisabet (Shohreh Aghdashloo) die op hoge leeftijd zwanger is geraakt na een visioen van haar man Zacharias (Stanley Townsend). Pas als Maria ziet dat de onvruchtbare Elisabet inderdaad zwanger is, raakt ze overtuigd van de woorden van Gabriel dat ze de zoon van God zal baren zonder ooit met een man te hebben geslapen. Maar bij terugkeer in haar dorp wordt ze niet geloofd en is schande en sociale uitsluiting haar deel.

Koning Herodes van Judea is geobsedeerd door de profetie dat een afstammeling van koning David zal opstaan als koning der Joden. Hij waarschuwt zijn soldaten uit te kijken naar een groot en machtig man die vanwege de volkstelling in opdracht van keizer Augustus naar Bethlehem zal terugkeren. Hij nodigt ook de drie magiërs uit die speciaal uit Perzië zijn gekomen om de aanstaande vorst te eren en vraagt hij hen om na afloop weer verslag bij hem uit te komen brengen. Maar als de magiërs Jezus in de stal in Bethlehem hebben geëerd, keren ze niet bij Herodes terug. Hij ontsteekt hierop in een woedebui en laat in Bethlehem een slachting aanrichten onder alle jongetjes van twee jaar en jonger.

‘The Nativity Story’ is een hybride product. Aan de ene kant wordt er strikt vastgehouden aan de letterlijke woorden en gebeurtenissen uit de evangeliën van Matteüs en Lucas en aan de andere kant worden de lacunes in die evangeliën door de fantasie van de makers ingevuld. Deze invulling is goed gedaan, zoals hoe Jozef reageert op het morele en wettelijke dilemma waarvoor hij wordt geplaatst als Maria zichtbaar zwanger terugkeert van haar reis naar Elisabet en Zacharias of de blijdschap over de goede afloop van de bevalling in de stal zonder enige hulp. Ook een vondst is het grappige optreden van de drie Perzische magiërs Melchior (Nadim Sawalha), Balthasar (Eriq Ebouaney) en Kaspar (Stefan Kalipha) die al kibbelend en zeurend over allerlei ongemakken een schitterende tocht door de woestijn maken.

Maar de invulling is te goed gedaan. De werkelijkheid die wordt opgeroepen is zo overtuigend, dat iets als het te pas en te onpas opduiken van de aartsengel Gabriel onnatuurlijk aandoet en allerlei bijbelteksten bijna lachwekkend zijn door de manier waarop ze worden uitgesproken en dat is vast niet de bedoeling.

Wel is ‘The Nativity Story’ van een oogstrelende, soms overdonderende schoonheid. Fraaie landschappen en prachtige decors, zoals van de tempel in Jeruzalem en het paleis van de magiërs. De sfeer doet bovendien zeer authentiek aan door de primitieve behuizing, de terloopse manier waarop de vrouwen bijvoorbeeld kaas maken en de mannen bezig zijn een huis te bouwen of het land bewerken. Maar doordat er zo strak is vastgehouden aan de letterlijke woorden en gebeurtenissen uit de evangeliën enerzijds en anderzijds een verhaal is verzonnen met een eigen, afwijkende werkelijkheid, blijft de film steken in een ongeloofwaardig drama.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 2

Bioscooprelease: 7 december 2006