The Order Electrus (2005)

Regie: Floris Kaayk | 8 minuten | animatie, korte film

Floris Kaayk was op het moment dat hij ‘The Order Electrus’ maakte derdejaars student aan de kunstacademie St. Joost. Toch won hij hiermee gelijk de Talent & Pro Award, de prijs voor de beste studentenfilm. Zijn filmpje was eerder al te zien in het programma Nachtpodium van de VPRO, wat toen als onderwerp kunst en technologie had.

‘The Order Electrus’ is een korte nep-documentaire die niet zou misstaan op Discovery Channel, bij wijze van practical joke. De insecten, gemaakt van kurk, oude computeronderdelen en ander technisch aandoend materiaal, zijn geplaatst in de omgeving van een industrieterrein. De voice-over is goed nagebootst, zowel qua toon als inhoud. Kaayks digibeestjes komen over als echte wezens, wat ook komt door de goed gebruikte geluidsband. Zo klinkt er getrappel en geritsel als een beestje over een blaadje loopt.

‘The Order Electrus’ is knap gemaakt en zeer vermakelijk. Om aan te sluiten bij het jury-rapport van Talent & Pro: The Order Electrus overstijgt de persiflage, creëert een eigen realiteit en heeft een heldere boodschap.

Emy Koopman