Who Buried Paul McCartney? (2005)

Regie: Wouter van Opdorp | 25 minuten | documentaire

Regisseur Wouter van Opdorp is in 2005 nog maar net van de Nederlandse Film en Televisie Academie of zijn documentaire Who Buried Paul McCartney? wordt al op de NPS vertoond. Deze documentaire schijnt dan ook als allereerste het ware verhaal achter één van de grootste mysteries uit de popgeschiedenis te tonen.

Who Buried Paul McCartney? gaat over de hoax in de jaren 60 dat McCartney dood zou zijn. Bij het horen van de verborgen boodschappen in de platen lopen de rillingen je werkelijk over de rug. Het blijkt natuurlijk allemaal verzonnen te zijn door een extravagant geklede cowboy uit Michigan. Het kostuum wat de man in de documentaire draagt, draagt hij overigens niet dagelijks, het is zijn stage-outfit. Deze cowboy schreef indertijd een artikel met echte en verzonnen aanwijzingen, wat de geruchtenmachine goed in werking zette. Radiostations werden voortdurend opgebeld met de vraag Is McCartney dood?

Opdorps bedoeling met de film was om te achterhalen waar zon mysterie vandaan komt, vandaar dat hij het mysterie zelf niet in stand houdt. Hij ontmaskert deze als het ware, wat ergens een beetje jammer is. Al moet je als kijker vaststellen dat het echt allemaal maar een grote grap was, toch blijven er ook nog mysteries over, want al die aanwijzingen, hebben de Beatles daar zelf ook een rol bij gespeeld? Een sterke en vermakelijke documentaire, met goed gebruik van geluid en archiefmateriaal.

Emy Koopman