The Perfect Neighbor (2005)

Regie: Douglas Jackson | 93 minuten | drama, thriller | Acteurs: Barbara Niven, Perry King, Susan Blakely, Linda Darlow, Lila Bata-Walsh, Tori Hammond, Peter Michael Dillon, Lorraine Ansell, Chuck Shamata

De titel van de film en de grotendeels onbekende cast doen op voorhand het ergste vrezen. Zo erg is het niet, maar ‘The Perfect Neighbor’ wordt nooit meer dan een aardige tv-film. Het verhaal kraakt her en der, maar kan er mee door en de twee hoofdrolspelers zetten, gelukkig, gedegen rollen neer. Niet te diepgaand, niet te moeilijk: een standaard thriller.

Het verhaal speelt zich af in een welvarende, blanke buitenwijk van een grote Amerikaanse stad. Niet de meest voor de hand liggende plek voor een thriller, zou je zeggen. Een alleenstaande vrouw (Barbara Niven) vestigt zich in één van de grote huizen. De aantrekkelijke Niven, die veel weg heeft van Meg Ryan, ontpopt zich al ras als regelrechte “femme fatale” en de ooit zo nette, rustieke buurt wordt onveilig. Een vrouw als kwade genius komt niet vaak voor en zorgt in ieder geval voor een verfrissend perspectief.

Het sekreet in kwestie is Barbara Niven, die samen met overbuurman Perry King het niveau van de film enigszins acceptabel houdt. Niven is een, op het oog, stabiele vrouw van middelbare leeftijd, die gaandeweg niet meer te temmen is in haar ziekelijke tocht naar een getrouwde man. Niven overdrijft soms in haar slechte intenties, maar zet toch een aardige rol neer. Niven’s buurman King, bekend van vele tv-films, weet niet wat hij moet met een vrouw die steeds onberekenbaarder wordt. Niettemin brengt King rust in het verhaal en overtuigt hij als succesvol directeur van een tv-zender én echtgenoot die zijn huwelijk wil redden.

Spanning, of een aanzet tot spanning, is helaas ver te zoeken in ‘The Perfect Neighbor’. Meest enerverend is een scène waarin Niven een rivale van haar opwacht bij de auto en aanvalt. Verder voorspelbaarheid troef. Niven’s gedrag blijkt verre van stabiel maar verrassend of angstwekkend wordt het niet. De vrouw is roekeloos en kil, maar het gevoel dat het uiteindelijk met een sisser afloopt overheerst.

Toenemend irritant wordt, daarnaast, de allesoverheersende perfectheid in de film. Iedereen heeft een goede baan, promoties zijn aan de orde van de dag, geld is er in overvloed en de terreinwagens lijken recht uit de garage te komen. Geen tegenslag, geen vuil op straat, geen armoede, geen niet-blanken, kortom: een wijk die de dagelijkse realiteit van een grote stad ontbeert.

Uiteindelijk is ‘The Perfect Neighbor’ een thriller van het lichte soort. Slapeloze nachten krijg je er niet van, maar het “bitchy” gedrag van Barbara Niven is niet slecht. De acteerprestaties van een aantal andere acteurs is echter onder de maat. Een gelikte, maar matige film.

Robbert Bitter