The Pirates! Band of Misfits (2012)-De piraten! Alle buitenbeentjes aan dek (2012)

Regie: Peter Lord, Jeff Newitt | 88 minuten | animatie, avontuur, familie | Originele stemmencast: Hugh Grant, Salma Hayek, Martin Freeman, Imelda Staunton, Brendan Gleeson, Jeremy Piven, Brian Blessed, Adewale Akinnuoye-Agbaje, David Tennant, Ashley Jensen, Russell Tovey | Nederlandse stemmencast: Daniel Boissevain, Mark van Eeuwen, Nicolette Kluijver, Karin Bloemen, Levi van Kempen, Horace Cohen

Of je nu piraat bent of wetenschapper, uiteindelijk gaat het om de roem, de buit of een leuke meid. Tenminste, als we de 3d-animatiefilm ‘The Pirates! Band of Misfits’ mogen geloven. Daarin zien we hoe een mislukte piraat een poging doet om Piraat van het Jaar te worden en hoe Charles Darwin een vreemde papegaai ontdekt die hem roem en hopelijk een meisje zal opleveren. En we zien een Engelse koningin die niet houdt van piraten maar dol is op bedreigde diersoorten.

‘The Pirates!’ danken we aan de combi Aardman en Sony Pictures, wat een film van Anglo-Amerikaanse snit oplevert. Het Engelse zit hem in de accenten van de stemacteurs, de sfeervolle straten van 19e eeuws London en de spaarzaam opduikende absurdistische humor. Het Amerikaanse zit hem in de onvermijdelijke moraal en in het soort postmoderne humor dat we kennen van (vooral) Dreamworks. Zo zien we een 19e eeuwse wetenschapper in de slag met een Rubik’s cube, is er een geestige verwijzing naar Oscaruitzendingen en duikt er een affiche op dat rept van een Anti Piracy Act. Naast die postmoderne kwinkslagen kent ‘The Pirates!’ volop fysieke humor en taalgrapjes.

Ook over het verhaal zul je niemand horen klagen. Vanaf het moment dat Charles Darwin zijn intrede doet, verandert ‘The Pirates!’ van een eenvoudig piratenverhaaltje in een lekker maffe vertelling over bedreigde diersoorten, verraad en heldendom. Zonder ook maar één moment serieus te worden.

Minder geslaagd is de 3d-bril die je 90 minuten op je snufferd hebt, want 3d voegt nauwelijks iets toe aan deze avonturen. Misschien is de kijker uit 2012 verwend na het fantastische ‘Hugo’, maar in ‘The Pirates!’ is zelfs de onvermijdelijke achtervolging niet spectaculair. En die duurt toch maar echt enkele seconden.

Dit alles maakt van ‘The Pirates!’ een geslaagde animatie, die alleen op vernieuwing en originaliteit matig scoort. Dat hij niet in de buurt komt van eerder Aardmanwerk als ‘Chicken Run’ en de complete Wallace and Gromit-output is dan ook geen reden om hem te skippen. Jack Sparrow heeft er een serieuze concurrent bij voor de titel Piraat van het Jaar.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 april 2012
DVD- en blu-ray-release: 16 augustus 2012