The Right Stuff (1983)

Regie: Philip Kaufman | 193 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Fred Ward, Barbara Hershey, Kim Stanley, Veronica Cartwright, Pamela Reed, Scott Paulin, Charles Frank, Lance Henriksen, Donald Moffat, Levon Helm, Mary Jo Deschanel

Een film met een geweldige cast over Amerikaanse helden vraagt om Oscars. ‘The Right Stuff’ won er vier. De belangrijke categorieën werden overgeslagen en dat is terecht voor een film die net te vaak het pad van Amerikaans patriottisme bewandeld.

De ruim drie uur durende film vertelt het begin van de ruimtevaart in Amerika, beginnend bij het doorbreken van de geluidsbarrière. In de periode hierna gaan de eerste raketten de lucht in en na succes de eerste bemande capsule, bemand door een aap welteverstaan. Hoewel duidelijk is dat Amerika altijd in de schaduw staat van Russische successen wordt voornamelijk aandacht besteed op de helden waar iedereen zo trots op is. De cast zorgt er voor dat de film niet onder doet voor een documentaire over het onderwerp.

Naast de activiteiten van de zeven heren die ruimtegeschiedenis zullen schrijven blijft schrijver en regisseur Philip Kaufman de activiteiten volgen van testpiloot Chuck Yeager. Deze keuze is merkwaardig aangezien Yeager na het breken van de geluidsbarrière en andere snelheidsrecords geen toegevoegde waarde meer heeft aan de film. De link naar de toekomstige samenwerking wordt niet duidelijk en zijn belevenissen tijdens de start van de ruimtevaart passen niet bij het geheel en halen het ritme uit de film.

Charles Frank, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Sam Shepard, Fred Ward, Barbara Hershey, Veronica Cartwright, Pamela Reed en Jeff Goldblum zijn enkele namen van de indrukwekkende cast. Ondanks dat er geen slechte acteur in de film te vinden is, steekt Ed Harris met kop en schouders boven de rest uit. Zijn vertolking van John Glenn is reden genoeg om de film te bekijken.

Het verhaal van ‘The Right Stuff’ zal voor niemand onbekend zijn, dit neemt niet weg dat het hierdoor minder boeiend is om opnieuw te beleven. Neem er wel de tijd voor, want met 193 minuten is het een lange rit door de ruimte.

Alex van Wankum

Waardering: 4

Bioscooprelease: 28 augustus 1986