The Rocker (2008)

Regie: Peter Cattaneo | 98 minuten | muziek, komedie | Acteurs: Rainn Wilson, Christina Applegate, Teddy Geiger, Josh Gad, Emma Stone, Jeff Garlin, Jane Lynch, Jason Sudeikis, Will Arnett, Howard Hesseman, Fred Armisen, Bradley Cooper, Lonny Ross, Jon Glaser, Jane Krakowski, Samantha Weinstein, Demetri Martin, Aziz Ansari, Ellie Knaus, Laura DeCarteret, Steve Adams, Mark Forward, Vik Sahay, Brittany Allen, Jonathan Malen, Rebecca Northan, Keir Gilchrist, Simon Sinn, Pete Best

Wanneer ze de officiële samenvatting van ‘The Rocker’ lezen, zullen een aantal muziekliefhebbers hun wenkbrauwen fronsen: Fish, uit de band gezet? Marillion, anyone? Maar nee, de hoofdpersoon in deze film van Pete ‘The Full Monty’ Cattaneo, heeft niets met de boomlange charismatische Schotse ex-zanger van Marillion te maken (die overigens vrijwillig uit de band stapte), maar de keuze voor de bijnaam is wel opvallend. Wat ook opvalt is dat de acteerstijl van hoofdrolspeler Rainn Wilson erg doet denken aan die van die andere rockende acteur, Jack Black. Ook het verhaal roept herinneringen op aan ‘School of Rock’, met, inderdaad, de meest interessante helft van Tenacious D.

‘The Rocker’ opent met een spetterend optreden van Vesuvius, een heavy metal band in de stijl van Bon Jovi, Whitesnake en Europe in de jaren tachtig: Robert ‘Fish’ Fishman is drummer van Vesuvius, maar niet voor lang. Wanneer de band na afloop van het optreden een platencontract beloofd wordt door iemand van platenmaatschappij Matchbox is er één voorwaarde: Fish moet uit de band. Hij moet vervangen worden door de zoon van de baas van de platenmaatschappij. Even twijfelen de drie overige bandleden, maar als ze horen dat ze dan ook nog eens mogen openen voor Whitesnake, is de keuze snel gemaakt en de hardrockers maakt zich snel uit de voeten. Er volgt een hilarische en absurde achtervolgingsscène, waarin Fish de drie verraders al hollend bij weet te houden en telkens wanneer ze denken dat ze ‘m kwijt zijn, duikt hij weer op.

Onkruid vergaat niet, maar erg goed gaat het Fish daarna niet. Hij keert het rock ’n roll leventje de rug toe, neemt een negen tot vijf baan, maar zijn afkeer van alles wat met Vesuvius te maken heeft blijft, wel twintig jaar lang, tot grote ergernis van zijn vriendin. Wanneer zij het met hem uit wil maken, is hij haar net voor; maar toch slaagt hij er niet in zijn waardigheid te behouden. Fish zoekt onderdak bij zijn zus (Jane Lynch), bij wie hij alleen komt als hij iets nodig heeft en maakt opnieuw kennis met haar gezin: echtgenoot Stan (Jeff Garlin), dochter Violet (Samantha Weinstein) en zoon Matt (Josh Gad). Matt zit in de band A.D.D., die mag optreden op het Promfeest; gezien zijn muurbloempjeskarakter de enige kans om indruk te maken bij de meisjes. Wanneer de band door omstandigheden hun drummer kwijtraakt en het hen ook niet lukt op zo’n korte termijn een geschikte nieuwe drummer te vinden, vraagt Matt zijn oom Fish of hij niet voor een avondje wil optreden in hun band.

Het eerste nummer gaat geweldig en de bandleden – en het publiek – zijn oprecht verrast. Tijdens het tweede nummer, een cover van Peter Gabriels “In Your Eyes” slaat Fish op hol en weet hij het optreden met een ongelooflijk misplaatste drumsolo te verpesten. Wanneer hij naast zijn neefje de bandleden, bassiste Amelia (Emma Stone, een Lindsay Lohan look-a-like) en zanger/gitarist/componist Curtis (Teddy Geiger, in het dagelijks leven ook een zanger/tekstschrijver), weet te overtuigen dat hij de band een gig kan bezorgen, mag hij toch blijven. Tijdens een erg grappige oefensessie doet Fish iets dat op Youtube terecht komt en de band wordt beroemd. Ze krijgen een platendeal en gaan op tournee. Amelia, Curtis en Matt worden volwassen, maar wordt Fish dat nu eindelijk ook?

‘The Rocker’ is redelijk voorspelbaar, maar het enthousiasme van Rainn Wilson, op wiens schouders de hele komedie rust, is zo aanstekelijk dat je het de makers vergeeft. Wilson steelt elke scène waarin hij zit, en gelukkig zijn dat er erg veel. Zo leuk als ‘The Full Monty’ wordt het nergens, bij ‘The Rocker’ zullen de tranen niet over je wangen lopen van het lachen, maar een paar flinke schaterbuien zit er zeker wel in. De film wordt geholpen door een goede ondersteunende cast. Christina Applegate doet het erg leuk als Curtis’ beschermende moeder en Jason Sudeikis is grappig als de dubieuze manager van de band. Nadeel van de film is dat de muziek niet zo heel sterk is. De met verlatingsangst worstelende Curtis schrijft alle teksten en veel nummers zijn depressief. Pas wanneer Fish het tempo wat opvoert en er een ontkenning in gooit (“I’m NOT bitter”) rockt het pas echt, maar dan nog zijn het deuntjes die je snel vergeet. Ook ‘The Rocker’ zal niet als legendarische komedie de geschiedenisboeken ingaan, maar met deze vakkundig gemaakte muziekfilm zul je je ongetwijfeld wel vermaken.

Monica Meijer

Waardering: 3