The Shadow in the North (2007)

Regie: John Alexander | 95 minuten | avontuur | Acteurs: Billie Piper, JJ Feild, Jared Harris, Julian Rhind-Tutt, Matt Smith, John Standing, Hayley Atwell, Adjoa Andoh, Paul Kennington, Georgia King, Owen Roe

Deze avontuurlijke kostuumfilm gaat verder waar ‘The Ruby in the Smoke’, waarin Sally Lockhart (Billie Piper) de moord op haar vader onderzocht, eindigde. Het opfrissen van het geheugen van de kijker wordt echter achterwege gelaten. Het gevolg: gedurende het eerste halfuur van de film zit je je als kijker continu af te vragen hoe het ook alweer allemaal zat. Zo heeft hoofdpersonage Sally plotseling een soort financieel adviesbureau en blijkt haar vriend Frederick Garland (JJ Feild), die in ‘The Ruby in the Smoke’ slechts een simpele fotograaf was, opeens een soort detectivebureau te hebben opgericht samen met zijn goede vriend Jim Taylor (Matt Smith).

Ondanks het ontbreken van een geheugensteuntje wordt de grote lijn van het verhaal toch al snel duidelijk. In ‘The Shadow in the North’ komt Sally Lockhart een mysterie op het spoor wanneer een oude vrouw, cliënt bij Sally’s financiële adviesbureau, haar in een schip geïnvesteerde fortuin in één klap kwijt geraakt is. Sally’s aanbidder Fred Garland, die haar keer op keer ten huwelijk vraagt maar telkens door haar wordt afgewezen, maakt ondertussen met zijn vriend Jim Taylor kennis met een vreemde goochelaar die de twee detectives inschakelt bij het oplossen van een moord. Al snel komen Sally en Fred erachter dat de oude vrouw die haar fortuin kwijtraakte en de moord waar de mysterieuze goochelaar over sprak met elkaar in verband staan, en dat dit alles te maken heeft met de snode plannen van de gemene Axel Bellmann (Jared Harris), die alles op alles zet om een massavernietigingswapen te construeren.

De film, die geregisseerd is door John Alexander, begint erg veelbelovend, met een prachtig gefilmde scène van de moord waar het in de film grotendeels om draait, hoewel we niet meer hiervan zien dan twee schimmen in een ijzig landschap, en vervolgens een lijk dat onder een laag ijs door drijft. Mooi gefilmde beelden, mooie muziek, maar zodra de openingsscène en het intro voorbij zijn begint de film jammer genoeg ietwat in te zakken.

Billie Piper speelt Sally Lockhart op niet al te overtuigende wijze en haar scènes zijn dan ook weinig interessant. We weten als kijker haast niets van haar, en wat er in haar omgaat wordt door Billie Piper’s spel nu niet bepaald duidelijk, evenals het feit waarom zij de huwelijksaanzoeken van Fred Garland, waar ze aan het eind van ‘The Ruby in the Smoke’ toch echt nogal verliefd op was, maar blijft afwijzen. Het zijn vooral de mannelijke hoofdrolspelers die sympathiek overkomen en humor en hierdoor lucht in de film brengen, waardoor hun verhaallijn voor de kijker boeiender is om naar te kijken. JJ Feild, die ook van de partij was in ‘The Ruby in the Smoke’, weet, evenals Matt Smith die zijn vriend Taylor speelt, zijn rol met bewonderenswaardig enthousiasme neer te zetten in dit toch ietwat matige filmavontuur.

Een interessant punt aan deze verfilming is de voor kostuumdrama nogal vooruitstrevende cinematografie. Hoewel dit door veel critici niet als een pluspunt zal worden beschouwd, is het toch een feit dat Brits kostuumdrama de laatste tijd nogal met cameravoering experimenteert, en hierdoor nogal ‘fris’ en dynamisch overkomt.

De kostuums in deze film zijn overigens schitterend. Het is duidelijk dat er zeer veel zorg is besteed aan de aankleding van de film, hoewel er soms nogal vreemde verschijningen opduiken, zoals een (bij)personage met wel heel erg on-Victoriaanse dreadlocks. De Victoriaanse tijd komt überhaupt niet altijd even geloofwaardig over in deze film. Zo was het eind 19e eeuw echt not done dat een jong meisje als Sally Lockhart een financieel adviesbureau begint, dat zij in haar eentje door de straten van Londen loopt, of dat de personages zullen juichen om de zwangerschap van een ongetrouwde vrouw…

Hoewel ‘The Shadow in the North’ zeker wel een amusante film is, wil het geheel toch niet helemaal goed uit de verf komen. De personages, maar ook de film in het algemeen, hebben veel te weinig diepgang, en het verhaal is soms verwarrend. Daarnaast weet Billie Piper de kijker niet te boeien, en zijn het JJ Feild en Matt Smith die de sympathie van de kijker moeten winnen om deze mee te kunnen sleuren in dit merkwaardige avontuur. ‘The Shadow in the North’ is als kostuumdrama niet geloofwaardig, maar als gezellige avonturenfilm uiteindelijk toch best de moeite waard.

Franka Kersten