The Tree (2010)

Regie: Julie Bertuccelli | 100 minuten | drama | Acteurs: Charlotte Gainsbourg, Marton Csokas, Morgana Davies, Aden Young, Gillian Jones, Penne Hackforht-Jones, Christian Bayes, Tom Russell, Gabriel Gotting, Zoe Boe

‘The Tree’ is een in fraaie beelden geschoten film waarin rouwverwerking centraal staat. In de sterke openingsbeelden zien we hoe vader Peter O’Neill (Aden Young) een houten huis op een grote truck versleept naar een ander dorpje. De O’Neills zijn dan nog een gelukkig gezinnetje, even later zien wij dochtertje Simone zitten in de bak van de pick-up van Pa. Als zij denkt dat deze een spelletje speelt door langzaam op de boom voor hun houten huis af te rijden, is de rauwe realiteit anders. Vader heeft achter het stuur een hartaanval gehad en eindigt zachtjes tegen de prachtige boom voor het huis. Die boom en Simone staan centraal in het filmverhaal.

Moeder Dawn (Charlotte Gainsbourg) stort na het overlijden in en verwaarloost haar gezin en de woning. De gevoelige Simone raakt er van overtuigd dat zij haar vader nog via de boom tot haar hoort fluisteren en deelt dit geheim met haar moeder, die na aanvankelijke scepsis er ook van overtuigt raakt dat zij zo nog contact kan hebben met haar overleden echtgenoot. Dawn en Simone kruipen regelmatig in de boom en roepen met dit gedrag argwaan op bij de buren.

De boom is zo een soort helend medium geworden in het kader van de rouwverwerking, maar bedreigt tegelijkertijd met zijn enorme wortelstelsel het huis van de familie. Daarnaast is de boom zelf ook in gevaar omdat de buren van mening zijn dat deze gekapt moet worden. Als Dawn een loodgieter zoekt om de geblokkeerde waterafvoer weer te laten ontstoppen, krijgt zij – oh gelukkig toeval – meteen een baantje van hem aangeboden.

Loodgieter George (Marton Csokas) wordt echter niet alleen haar werkgever, maar allengs beginnen zij elkaar steeds sympathieker te vinden. Dochter Simone vindt deze ontwikkelingen onacceptabel, zeker als George ook nog betrokken raakt bij een dreigende kap van deze boom. Alles in haar verzet zich tegen deze ontwikkelingen en zij weert zich inventief en met verve.

Morgana Davies vertolkt de rol van het meisje Simone overtuigend en speelt naturel. Haar geloof in de communicatie met haar vader via de boom is sterk uitgebeeld. Blond, klein en kwetsbaar als zij is, ziet zij er hartverwarmend uit. Ook de inbreng van de andere kinderen uit het gezin is geloofwaardig, de manier waarop zij het verdriet verwerken en proberen overeind te blijven in de tijd dat hun moeder het gezin in feite laat verslonzen is goed uitgebeeld. Daarentegen speelt Charlotte Gainsbourg nauwelijks overtuigend en lijkt hier verkeerd gecast. Kan deze vrouw al zo veel jaren in de rauwe Australische outback hebben gewoond?  De verhaallijn kent de nodige clichés, zoals de rol van de buurvrouw en de loodgieter/werkgever die herstelwerkzaamheden aan het huis komt verrichten. Het doet de toch al niet zo diepgravende verhaallijn weinig goed dat de ontwikkelingen (en de afloop) behoorlijk voorspelbaar zijn. De ontwikkelingen kabbelen wat voort, waarbij dit in potentie mooie psychologische drama een ‘steviger’ uitwerking had mogen hebben.

Cinematografisch is het technisch gezien prima in orde, de geluiden van vogels en andere dieren fascinerend, de Australische natuurbeelden zijn schitterend en de boom zelf is magnifiek. Het verhaal blijft daarbij achter, waardoor het niet echt beklijft. ‘The Tree’ is vooral een aangename kijkfilm als je sentimentaliteit en melodrama in combinatie met mooie landschappen en plaatjes van de outback waardeert.

Rob Veerman

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 oktober 2010