Una giornata particolare (1977)

Regie: Ettore Scola | 110 minuten | drama | Acteurs: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon, Françoise Berd, Patrizia Basso, Tiziano De Persio, Maurizio De Paolantonio, Antonio Garibaldi, Vittorio Guerrieri, Alessandra Mussolini

Antonietta heeft zes kinderen en is getrouwd met de lompe Emanuele (John Vernon). Nauwelijks meer dan een sloof blijft ze thuis om op te ruimen en schoon te maken, terwijl haar man en kinderen de feestelijke militaire parade in de stad gaan bijwonen in hun fascistische uniformen. Ze ververst het voer van de beo en voordat ze er erg in heeft, is deze het raam uit gevlogen en zit op de vensterbank aan de overkant van het grote flatgebouw.

Antonietta probeert tevergeefs de aandacht te trekken van de haar onbekende overbuurman en besluit daarom maar bij hem aan te bellen. Hij helpt haar de vogel te vangen en ze raken in gesprek. Naarmate de dag vordert voelt Antonietta zich steeds meer aangetrokken tot de zachtaardige en cultureel ontwikkelde Gabriele en Gabriele klaart helemaal op door Antonietta’s aanwezigheid die hem uit zijn sociale isolement haalt. Voorzichtig proberen ze elkaar beter te leren kennen, maar worden hierbij gehinderd door de al te nieuwsgierige en roddelzieke conciërge (Françoise Berd) die hen als een havik bespiedt.

De film zit vol prachtige scènes. De gelaten routine waarmee Antonietta door het appartement loopt om elk van haar kinderen wakker te maken en te helpen bij de voorbereidingen voor de grote dag is levensecht en schitterend gespeeld. Grappig en ontroerend is het als Gabriele tot Antonietta’s verbazing opeens de rumba begint te dansen door de voetstappen die op zijn vloer zijn afgebeeld te volgen en ze zich laat meeslepen door zijn enthousiasme.

Ook mooi is het dat de hele film door het live verslag van de militaire parade te horen is uit luidsprekers en radio’s en dat de plaats van handeling beperkt blijft tot het flatgebouw. De claustrofobie van Antonietta’s leven als slovende moeder en onderdanige echtgenote en dat van Gabriele die als homoseksueel wezenlijk gevaar loopt onder het fascistische regime, is zo op een fraaie manier gesymboliseerd. Het samenspel van Sophia Loren en Marcello Mastroianni is daarbij grappig, ontroerend en zeer geloofwaardig.

‘Una giornata particolare’ is een schitterend drama over twee mensen die in alle opzichten tegenpolen zijn van elkaar, maar in volstrekte eerlijkheid de ander precies zo accepteren als hij of zij is.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 16 maart 1978