Sharpe’s Revenge (1997)

Regie: Tom Clegg | 100 minuten | actie, oorlog, geschiedenis | Acteurs: Sean Bean, Daragh OMalley, Abigail Cruttenden, Philip Whitchurch, Cécile Paoli, Alexix Denisof, Féodor Atkine, James Laurenson, John Benfield, Connie Hyde, Tom Hodgkins, Stephane Cornicard, Phil Smeeton, Michael Fitzgerald, Milton Johns

‘Sharpe’ is een TV serie die uitgezonden werd van 1993 tot en met 1997. In 2004 zijn opnieuw twee afleveringen gemaakt die uitgezonden zijn in 2006 op de BBC. De serie is gebaseerd op de boeken van Bernard Cornwell met Richard Sharpe in de hoofdrol en gaat met name over zijn avonturen tijdens de oorlog tegen Napoleon.

‘Sharpe’s Revenge’ is de eerste van de serie uit 1997. In deze aflevering verblijft Sharpe (Bean) met zijn vrouw Jane (Cruttenden) in Toulouse om daar tegen Napoleon te vechten. Omdat de kans bestaat dat hij sneuvelt, heeft hij een document gemaakt, waarmee Jane met haar handtekening de beschikking krijgt over al zijn geld. Hij belooft Jane echter dat hij – als hij blijft leven – na die veldslag niet meer zal vechten.

In de veldslag wordt hij bijna gedood door majoor Ducos (Atkine), die Sharpe op zijn beurt aardig verwondt aan zijn hand. Vanaf dit moment zint Ducos op wraak. Hij doodt de twee soldaten die de schat van Napoleon bewaken, steelt deze en zorgt ervoor dat Sharpe hiervan verdacht wordt. Sharpe wordt dan ook gedagvaard en moet voor de krijgsraad komen, waar hij verdedigd wordt door zijn vriend kapitein Frederickson (Whitchurch). Hoewel hij samen met zijn vrienden Harper (O’Malley) en Frederickson vastgehouden wordt, weten ze te ontsnappen, zodat Sharpe op zoek kan gaan naar Kolonel Maillot, de enige man die zou kunnen helpen om hem vrij te pleiten (Cornicard). Ondertussen is Jane teleurgesteld, omdat haar man naast de veldslag ook nog een duel aangegaan is. Hij heeft daarmee zijn woord gebroken om na de veldslag niet meer te vechten. Janes vriendin Lady Molly Spindacre (Hyde) overtuigt haar om met haar terug te gaan naar Londen en daar Sharpe’s geld op te nemen. Ze vindt dat dit een prima manier is om Sharpe een lesje te leren.

Tijdens het kijken wordt al vrij snel duidelijk wat het idee van de film – en waarschijnlijk de hele serie – is. Sharpe is de eigenzinnige, integere hoofdpersoon die dwarsgezeten wordt door op geld en macht beluste tegenstanders. Hij moet zich uit de situatie zien te redden en de uitkomst van deze poging is op voorhand al duidelijk. Deze voorspelbaarheid wordt zo nu en dan geforceerd bereikt door personages impulsieve en weinig geloofwaardige keuzes te laten maken.

Voor het stereotype verhaaltje zijn ook stereotype personages nodig en daar zit de film dan ook vol mee. Hoewel Sharpe’s personage ook vrij oppervlakkig is, weet Sean Bean toch te overtuigen als de norse en gesloten man die vooral de veldslagen wil winnen en een rustig leven wil leiden met de vrouw waar hij van houdt. Helaas geldt dat voor de anderen minder. Rossendale (Denisof) en Lady Spindacre (Hyde) zijn als de rijke elite niet meer dan wereldvreemd en arrogant en vooral Lady Spindacre maakt in de loop van de film een paar rare sprongen. Abigail Cruttenden komt als Jane ongeloofwaardig over, maar of dit aan het script of haar acteerprestaties ligt, wordt niet duidelijk.

Toch boeit de film genoeg om niet als slecht afgedaan te hoeven worden. Bean is altijd interessant en overtuigend genoeg om naar te kijken, het tempo is snel genoeg om de aandacht vast te blijven houden en als je eenmaal door de stereotype verhaallijnen heen kijkt is het een vermakelijke vertelling over goed en kwaad. ‘Sharpe’s Revenge’ is dan ook voldoende voor een avondje ongecompliceerd kijkplezier.

Karin van der Laan