Undercover (2015)

Regie: Boris Paval Conen | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Funda Eryigit, Meral Polat, Romijn Conen, Nasrdin Dchar, Ali Ben Horsting, Nilüfer Aydan, Ergun Simsek, Sinan Bengier, Hubert Fermin, Burt Rutteman, Katja Ilina, Nazmiye Oral, Vitali Oussanov

De Turks-Nederlandse agente Nurgül krijgt binnen een paar dagen twee grote verrassingen te verwerken. Na een jarenlange afwezigheid staat plots haar broer Gokhan voor de deur. Hij is teruggekomen om de familie te steunen tijdens de ziekte van de vader. Daarnaast is er de plotselinge overplaatsing van een rustige provinciestad naar het grote Amsterdam. Daar wordt de schrik alleen maar groter: Nurgül moet undercover gaan werken in een Turks restaurant. De eigenaar daarvan is een gangster op oorlogspad.

Dus verruilt Nurgül haar politie-uniform voor een serveerstersjurk met een duizelingwekkend decolleté. Wat hierop volgt kun je in een paar steekwoorden samenvatten: smokkel, liquidaties, drugs, geheimen, losse vuisten, luistervinken, familieperikelen en uiteraard een leuke vrijgezelle collega.

Zoals deze steekwoorden al doen vermoeden, moet de Telefilm ‘Undercover’ het niet hebben van originaliteit. Plotwendingen zie je mijlenver aankomen en steeds weer kiezen de scenaristen voor de bekende weg.

Van geloofwaardigheid moet ‘Undercover’ het ook niet hebben. Dat de Nederlandse politie een undercoveroperatie zo knullig opzet, geloven we meteen. Dat een Turks misdaadconsortium al even amateuristisch te werk gaat is al lastiger te slikken. Dat een misdadiger gezellige kiekjes van zijn medegangsters in zijn villa hangt, geloven we al helemaal niet. Zo zijn er nog veel meer zaken die er bij ons niet ingaan.

Wat je ‘Undercover’ moet nageven is dat de film ruim 80 minuten amuseert. Ondanks het wiebelige scenario wordt de spanning goed vastgehouden. Agente Nurgül is lang genoeg in beeld en menselijk genoeg om een band mee te smeden, met dank aan een prima acterende Meral Polat. Ook de bijrollen zijn goed bezet, met de betrouwbare Nasrdin Dchar en Ali Ben Horsting voorop. Dat de dialogen er niet altijd soepel uitkomen is dan weer wat minder.

Zo biedt ‘Undercover’ het soort amusement waar het instituut Telefilm nou net niet om bekend staat. Een conservatieve misdaadfilm die je evengoed kunt bekijken als overslaan en die je vergeet terwijl je er naar kijkt. Dat zal niet de bedoeling zijn geweest.

Henny Wouters

‘Undercover’ wordt zaterdag 24 januari 2015 om 20 uur uitgezonden op NPO 3.