Vacancy (2007)

Regie: Nimród Antal | 85 minuten | horror, thriller | Acteurs: Kate Beckinsale, Luke Wilson, Frank Whaley, Ethan Embry, Scott G. Anderson, Mark Casella, David Doty, Norm Compton, Caryn Mower, Meegan Godfrey, Kym Stys, Andrew Fiscella, Dale Waddington Horowitz, Ernest Misko, Bryan Ross

Luke Wilson verdient normaal gesproken zijn brood met komedies, maar wilde meer. Vandaar dat de acteur eens een horrorfilm probeert. ‘Vacancy’ is zijn vuurdoop in het griezelgenre en het is een gewaagde stap, want zijn rol in deze horrorthriller vereist behoorlijk wat kunde. Je zou het bijna grappig kunnen noemen, maar Luke kan wel degelijk acteren. Echt acteren.

‘Vacancy’ gaat over Amy (Beckinsale) en David Fox (Wilson), een ongelukkig stel dat de dood van hun zoon maar niet te boven kan komen. Het koppel is uit elkaar gegaan en verlangt naar de kogel in de vorm van de scheidingspapieren. Een laatste tocht samen verloopt niet als gehoopt en de auto van de familie Fox krijgt panne. Boos, moe en verdrietig besloot het duo om de nacht door te brengen in een vaal motel. Dan beginnen de problemen pas echt. De vervallen plek wordt gebruikt om snuff-films op te nemen en laten David en Amy nu net de gewenste starpower kwaliteiten hebben…

Regisseur Nimród Antal begrijpt het gegeven dat overdaad schaadt en laat daarom vrij weinig van de bloederigheden zien. Wat gebonk op deuren en verontrustende geluiden die in Surround-sound op het koppel af lijken te komen, zijn al spannend genoeg. Ook de killers zelf zijn niet goed te zien en zeggen weinig. De motieven van de slachters zijn onduidelijk en dat maakt het extra ongemakkelijk om naar het kat-en-muisspel te kijken. Het subtiele gebruik van muziek geeft de film een creepy sfeertje. ‘Vacancy’ is ouderwets eng en zo hoort het ook. Het acteerwerk is ook in orde. Frank Whaley zet een mooi rolletje neer in de vorm van de louche moteleigenaar. Wilson is vrij aardig als door de mangel gehaalde man die zijn vrouw wil beschermen tegen het gevaar. Hoewel de getergde blikken van de komiek af en toe gekunsteld aanvoelen, doet Wilson het zeker niet slecht in een van zijn weinige serieuze rollen. Beckinsale is geweldig op dreef en geeft haar personage een aannemelijke dosis angst en overlevingsdrang mee. Je kijkt niet naar een heldin, maar naar een vrouw van vlees en bloed. Erg overtuigend gedaan.

Het beste acteerwerk is echter afkomstig van het decor. Het vervallen motel ziet eruit als een relikwie uit de seventies en roept herinneringen op aan klassieke horrorfilms uit de jaren 70. ‘Vacancy’ is een vermakelijke en meeslepende griezelfilm die voor de verandering eens écht spannend is. De speelduur van 85 minuten is perfect gekozen en toont wederom aan dat minder niet per se slechter is. Omdat ‘Vacancy’ zo compact is verveelt de film geen moment en zakt ie ook nergens in.

Frank v.d. Ven